Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Šokujúca správa OSN: Palestínskych väzňov z Pásma Gazy v Izraeli mučili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Tomer Appelbaum)

ŽENEVA - Palestínčania zadržaní Izraelom od začiatku vojny v Pásme Gazy vlani v októbri boli v niektorých prípadoch vystavení zaobchádzaniu, ktoré sa môže rovnať mučeniu. Konštatuje sa to v správe, ktorú v stredu zverejnila Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC). Informovali o tom agentúry AP a DPA.

"Svedectvá zhromaždené mojím úradom a inými subjektmi poukazujú na celý rad otrasných činov, ako je waterboarding (simulované topenie) či púšťanie psov na zadržaných, čo je flagrantné porušenie medzinárodného práva v oblasti ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva," uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Väčšinu zadržaných priviezli do Izraela spútaných a so zaviazanými očami. Boli zadržiavaní bez obvinenia a bez prístupu k právnikom. Najmenej 53 ich vo väzbe prišlo o život.

archívne video

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Palestínski väzni boli podľa správy držaní v priestoroch podobných klietkam, dlho ich nechali nahých a museli nosiť plienky. Bola im odobratá voda a jedlo a nemohli spať. Niektorí dostali elektrické šoky, iní boli vystavení sexuálnemu násiliu. V správe sa uvádza, že izraelská väzenská služba ku koncu júna zadržiavala z "bezpečnostných" dôvodov viac ako 9400 palestínskych väzňov. V sumári založenom na rozhovoroch s bývalými väzňami a iných zdrojoch sa spomína "ohromujúci" počet zadržiavaných - mužov, žien, detí, novinárov a ľudskoprávnych aktivistov.

Zistenia v jednej z najrozsiahlejších správ svojho druhu by mohli využiť prokurátori Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorí sa zaoberajú zločinmi spáchanými v súvislosti s útokom palestínskych militantov na Izrael zo 7. októbra a následnou vojenskou operáciou židovského štátu v Pásme Gazy. Správu UNHRC dostala k dispozícii aj izraelská vláda, ktorá sa k nej zatiaľ nevyjadrila.

Tento týždeň izraelská vojenská polícia zatkla deväť vojakov slúžiacich na vojenskej základni pri meste Beerševa, kde údajne sexuálne zneužili teroristu z palestínskej militantnej organizácie Hamas, ktorého museli so zraneniami previezť do nemocnice. Po zatknutí vojakov došlo v Izraeli k nepokojom. Izraelská vojenská prokuratúra v utorok obvinila iného vojaka zo zlého zaobchádzania s palestínskymi väzňami. Je obvinený z použitia "hrubého násilia voči väzňom, ktorí mu boli zverení" pri transporte zadržaných do izraelských väzníc v období od februára do júna tohto roka.

Viac o téme: MučenieVäzniOSNIzraelPalestínaPásmo GazyUNHRC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu