Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

WHO z Gazy odviezlo 85 pacientov! Ide o najväčšiu evakuáciu od začiatku vojny

(Zdroj: TASR/AP Photo/Anja Niedringhaus, File)

GAZA - Najmenej 85 chorých a vážne zranených Palestínčanov z Pásma Gazy evakuovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) do Spojených arabských emirátov, kde podstúpia liečbu. V utorok to uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Informujú o tom agentúry Reuters a WHO.

"Túto mimoriadne náročnú evakuáciu podporilo ministerstvo zahraničných vecí Spojených arabských emirátov v spolupráci s WHO a ostatnými partnermi. Ide o najväčšiu evakuáciu pacientov od októbra 2023," uviedol Tedros Adhan Ghebreyesus na sociálnej sieti X.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Evakuovaní pacienti trpeli rôznymi závažnými ochoreniami vrátane rakoviny, neurologických a kardiovaskulárnych diagnóz. Pri prenose ich sprevádzalo 63 rodinných príslušníkov a ošetrovateľov. Medzi evakuovanými bolo aj 35 detí.

Šéf WHO vyjadril nádej, že táto evakuácia napomôže k zriadeniu evakuačných koridorov v Pásme Gazy. "Tisíce chorých ľudí zbytočne trpí. Ako vždy vyzývame predovšetkým na prímerie," zdôraznil šéf WHO.

WHO dlhodobo upozorňuje na kolaps zdravotníctva v Pásme Gazy. Hovorca WHO Tarik Jaservič začiatkom júla uviedol, že v palestínskej enkláve v súčasnosti v obmedzenom režime funguje iba 13 z 36 nemocníc. WHO taktiež varuje pred šírením infekčných chorôb, keďže v odpadových vodách odhalila prítomnosť vírusu detskej obrny.

Viac o téme: EvakuáciaPacientiWHOIzraelSAEPásmo GazyPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu