Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Počet sexuálnych útokov v armáde USA je oveľa vyšší, než sa odhaduje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Počet prípadov sexuálneho násilia v amerických ozbrojených silách je pravdepodobne omnoho vyšší, než uvádzajú oficiálne vládne odhady. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú zverejnili v stredu. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Americké ministerstvo obrany odhaduje, že v roku 2021 došlo v amerických ozbrojených silách k takmer 36.000 prípadom sexuálneho násilia. V roku 2023 to bolo 29-tisíc prípadov.

archívne video

Ozbrojené sily Ukrajiny cielene a účinne ničia ruských okupantov (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Autorka novej štúdie Jennifer Greenbergová z Univerzity v Sheffielde však uvádza, že na základe syntézy nezávislých údajov dospela k odhadu, ktorý je viac než dvojnásobne vyšší. Jej výskum bol realizovaný v spolupráci s Watsonovým inštitútom pre medzinárodné a verejné záležitosti Brownovej univerzity v štáte Rhode Island. Odhaduje počet prípadov v roku 2021 na viac ako 75-tisíc a v roku 2023 na viac ako 73-tisíc.

Pentagón v reakcii uviedol, že by z jeho strany nebolo "vhodné komentovať metodológiu štúdie, ktorú nevykonalo samotné ministerstvo". Okrem toho dodal, že "pokračuje v trvalom úsilí o budovanie silného veliteľského prostredia, v prevencii sexuálnych útokov, pomoci ich obetiam pri zotavovaní sa a vyvodzovaní náležitej zodpovednosti voči páchateľom".

Obeťami sú najmä afroameričanky a členovia LGBTI komunity

"Sexuálne násilie nebude v našich radoch tolerované, schvaľované ani ignorované," zdôrazňuje ministerstvo. Štúdia Greenbergovej a Brownovej univerzity tiež uvádza, že takmer štvrtina žien a aj 1,9 percenta mužov zažila počas vojny v Afganistane v rokoch 2001 až 2021 sexuálne útoky.

Obeťami sexuálneho násilia v ozbrojených silách sú najmä afroameričanky a členovia LGBTI komunity. Štúdia taktiež uvádza, že napriek dlhoročnému úsiliu o riešenie tohto problému je výskyt sexuálnych útokov stále vysoký.

Americký Kongres v roku 2021 schválil zákon, ktorý zahŕňal revíziu systému vojenského súdnictva. Rozhodovanie o stíhaní prípadov znásilnenia alebo sexuálneho napadnutia tým vyňali z kompetencie vojenských veliteľov. Prijatie zákona inšpiroval prípad 20-ročnej Vanessy Guillenovej, ktorú zavraždili po tom, ako nahlásila sexuálne obťažovanie.

Viac o téme: ArmádaUSASexuálne útoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu