Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Čína je dôležitým partnerom pri zvládaní globálnej nestability, uviedla Meloniová

Giorgia Meloniová
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert))

PEKING - Talianska premiérka Giorgia Meloniová v pondelok pri stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu vyzdvihla Čínu ako dôležitého partnera pri zvládaní globálneho napätia. Informuje správa agentúry AFP.

Meloniová je v Pekingu na svojej prvej návšteve Číny od svojho nástupu do funkcie pred takmer dvoma rokmi. Cieľom návštevy je obnovenie vzťahov, ktoré boli narušené odchodom Talianska z infraštruktúrnej a investičnej iniciatíve Jeden pás, jedna cesta (OBOR), známej aj ako Nová hodvábna cesta v decembri minulého roka. Vstup Talianska do tejto iniciatívy bol podľa Meloniovej chybou.

archívne video

V talianskom parlamente sa strhla bitka (Zdroj: X/GiuseppeConteIT)

"Na medzinárodnej úrovni narastá neistota a myslím si, že Čína je nevyhnutne veľmi dôležitým partnerom pri riešení všetkých týchto dynamík," povedala Meloniová. Obe krajiny musia podľa nej spoločne uvažovať o tom, ako zaručiť stabilitu a mier. "Predovšetkým potrebujeme, aby systém pravidiel, v ktorom fungujeme, zostal stabilný," povedala talianska premiérka.

Čínsky prezident zase vyzdvihol dlhodobo budované priateľské vzťahy medzi Pekingom a Rímom, píše AFP. "Obe strany presadzujú toleranciu, vzájomnú dôveru a rešpekt, pričom každá z nich si volí vlastnú cestu rozvoja," povedal Si. Talianska premiérka pricestovala do Pekingu v sobotu. V nedeľu s čínskym premiérom Li Čchiangom podpísala trojročnú zmluvu o hospodárskej spolupráci. Meloniová uviedla, že jej cieľom je využiť tento dokument na preskúmanie nových možností spolupráce s Čínou.

Viac o téme: PartnerČínaNestabilitaGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu