Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Čína tvrdí, že Filipíny riskujú väčšiu neistotu po prísľube vojenskej pomoci USA

(Zdroj: pixabay.com)

PEKING - Čína v stredu varovala Filipíny, že riskujú väčšiu neistotu po tom, čo minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v utorok oznámil, že Spojené štáty Manile poskytnú 500 miliónov dolárov na vojenské účely. Informuje o tom agentúra AFP.

Blinken bol v Manile spolu s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom v rámci ázijsko-tichomorskej cesty s cieľom posilniť sieť spojenectiev Washingtonu zameraných na protiopatrenia voči aktivitám Pekingu.

archívne video

Líderka eurokandidátky Miriam Lexmann (KDH): Roky bojuje s veľmocou, aby chránila Európu. Čína na ňu uvalila sankcie! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Jedinečná investícia

Blinken a Austin sa stretli s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom, následne viedli rozhovory so svojimi filipínskymi náprotivkami Enriquem Manalom a Gilbertom Teodorom. Na tlačovej konferencii najvyššie postavený americký diplomat oznámil vyčlenenie peňazí na vojenské účely "s cieľom posilniť bezpečnostnú spoluprácu s naším najstarším zmluvným spojencom v tomto regióne". Podľa Blinkena ide o jedinečnú investíciu na pomoc pri modernizácii filipínskych ozbrojených síl a pobrežnej stráže.

V reakcii na oznámenie čínske ministerstvo zahraničných vecí v stredu varovalo Manilu, že "nabádanie krajín mimo regiónu na vyvolanie konfrontácie v Juhočínskom mori len podkope regionálnu stabilitu a zvýši napätie." "Pokusy a zavedenie vonkajších síl na ochranu vlastnej bezpečnosti povedie len k väčšej neistote a môže sa dokonca stať pešiakom niekoho iného," povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

Blinken a jeho čínsky náprotivok Wang I sa v sobotu stretli na okraji stretnutia ministrov zahraničných vecí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie v Laose. Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí Wang I Blinkenovi povedal, že Spojené štáty by sa mali "zdržať rozdúchavania ohňa, vyvolávania problémov a podkopávania stability na mori".

Viac o téme: USAČínaFilipínyVojenská pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu