Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Násilné strety ozbrojencov v Tripolise: Vyžiadali si deväť mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Yousef Murad)

TRIPOLIS - Najmenej deväť ľudí zahynulo počas stretu medzi dvomi ozbrojenými skupinami v líbyjskej metropole Tripolis. V sobotu to uviedli miestne orgány. Informuje o tom agentúra AP.

K niekoľkohodinovým bojom, pri ktorých ozbrojenci použili aj ťažké zbrane, došlo v piatok vo východnej štvrti Tripolisu Tadžura. Boje sa uskutočnili medzi milíciami Rahba al-Duruae, ktoré vedie vojenský veliteľ Bašír Chalfalláh a militantmi zo skupiny al-Šahida Sabríja. Skupiny medzi sebou údajne bojovali niekoľko hodín. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že počas bojov zahynulo deväť ľudí a 16 ďalších sa zranilo.

archívne video

Ranený Kaddáfí

Miestne médiá uvádzajú, že konflikt vypukol po pokuse o atentát na Chalfalláha, ktorý sa udial v piatok. Z jeho zosnovania obvinili militantov zo skupiny al-Šahida Sabríja. Obe zoskupenia sú spojencami líbyjského predsedu vlády Abdula Hamída Dubajbu.

Násilnosti v Tripolise

Násilnosti v Tripolise zdôrazňujú nestabilitu vo vojnou zmietanej Líbyi, ktorá v krajine panuje od roku 2011, kedy vypukla občianska vojna. Počas nej bol zvrhnutý a neskôr zabitý dlhoročný vodca krajiny Muammar Kaddáfí.

Piatkové boje boli jedným zo série stretov medzi milíciami, ktoré súperia o vplyv na západe krajiny. Západnú Líbyu kontroluje množstvo militantných skupín, ktoré sú spojencami Dubajbovej vlády, zatiaľ čo východ a juh krajiny ovládajú sily vojenského veliteľa Chalífa Haftara.

Viac o téme: ObeteBojeLíbyaTripolis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu