Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Rusko údajne dobylo ďalšiu ukrajinskú obec! Zelenskyj navštívil Charkovskú oblasť

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/Jacob King/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu pohrozil obnovením výroby striel stredného doletu schopných niesť jadrové zbrane, ak Spojené štáty potvrdia svoj zámer rozmiestniť svoje rakety v Nemecku alebo inde v Európe. Informuje agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Obranné sily Ukrajiny hanobujú ruských okupantov. (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:56 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok vyzval nového iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána, aby nepodporoval ruskú vojnu na Ukrajine. Žiadal ho aj o úsilie na stabilizáciu situácie na Blízkom východe. Informuje agentúra AFP.

20:08 Spojené štáty poskytnú ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v celkovej výške zhruba 1,7 miliardy dolárov, oznámilo dnes na svojom webe americké ministerstvo obrany. Súčasťou dodávok napadnutej krajine, ktorá sa už tretí rok bráni ozbrojenej ruskej agresii, bude najmä ďalšia munícia do systémov protivzdušnej obrany a delostrelecké granáty.

19:57 Predseda ruskej Štátnej dumy (dolnej komory parlamentu) Vjačeslav Volodin vyjadril záujem o novelizáciu zákona, podľa ktorého by žiadatelia o ruské občianstvo museli absolvovať vojenskú službu. Štátna duma o tom informovala v pondelok vo vyhlásení, píše o tom správa z agentúry Reuters.

18:17 Ruské ministerstvo zahraničia si predvolalo českého chargé d 'affaires v Moskve Jana Ondřejku, aby mu odovzdalo protest kvôli tomu, čo podľa agentúry Reuters označilo za pokus o pašovanie silných liečiv alebo rekreačných látok administratívno-technickým pracovníkom českej ambasády. Agentúra tiež s odvolaním sa na ruské ministerstvo uvádza, že zamestnanec veľvyslanectva by mal byť zbavený diplomatickej imunity, aby mohol v Rusku čeliť obvineniu z trestného činu.

 17:51 Bratislavská rafinéria Slovnaft zastaví dodávky nafty na Ukrajinu, ak sa v dohľadnej dobe neobnoví tranzit ruskej ropy cez Ukrajinu. V prejave zverejnenom na sieti Facebook to povedal slovenský premiér Robert Fico. Dodal však, že príslušné obchodné firmy už zvažujú jeho návrh na technické riešenie pre obnovenie tranzitu. Ukrajina nedávno zastavila tranzit ropy od ruskej spoločnosti Lukoil ropovodom Družba na Slovensko a do Maďarska, pretože si v júni túto firmu zaradila na svoj sankčný zoznam.

17:23 Ruská žoldnierska Vagnerova (Wagnerova) súkromná vojenská spoločnosť v pondelok uviedla, že utrpela veľké straty počas minulotýždňových bojov proti separatistickým silám na severovýchode Mali. O život prišiel aj jeden z veliteľov skupiny. Informuje o tom správa z agentúry AFP. Západoafrická krajina, ktorá bojuje už vyše desať rokov proti povstaleckým džihádistom a separatistom, požiadala vagnerovcov o podporu po vojenských prevratoch v rokoch 2020 a 2021.

17:04 Nemecko v pondelok znovu obhajovalo zámer nasadiť americké rakety dlhého doletu na svojom území. Reagovalo tak na ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý v nedeľu varoval Berlín pred odvetnými krokmi. Informujú agentúry DPA a AFP.

Hovorkyňa nemeckej vlády Christiane Hoffmannová v pondelok uviedla, že Berlín uvažuje o nasadení amerických rakiet, keďže "Rusko zmenilo strategickú rovnováhu v Európe a ohrozuje Európu, ako aj Nemecko raketami s plochou dráhou letu." Dodala, že Berlín preto musí "vytvoriť odstrašujúci prvok."

15:54 Ruská armáda údajne prevzala kontrolu nad obcou Vovče v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V pondelok to vyhlásilo ruské ministerstvo obrany. Rusko v uplynulý dňoch dosiahlo na tomto úseku frontovej línie viacero úspechov. Informujú o tom správy z agentúr Reuters a AFP.

14:39 Ruské sily zadržali 25 ľudí za údajnú podporu a pomoc Kyjevu, uviedla v pondelok ruská Národná garda. K zadržaniu došlo v ruskom okupovanej Chersonskej a Záporožskej oblasti. Informuje AFP.

Na základe "informácií získaných od vojenskej kontrarozviedky bolo zadržaných 25 miestnych obyvateľov podozrivých z pomoci ukrajinským ozbrojeným silám," uviedla Národná garda vo vyhlásení.

14:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že navštívil Charkovskú oblasť, kde ruská armáda v máji spustila nečakanú pozemnú ofenzívu. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. Charkovská oblasť a mesto Charkov, ktoré je druhé najväčšie na Ukrajine, sú od invázie ruských síl vo februári 2022 denne ostreľované, píše AFP.

13:59 Ruské jednotky v posledných 24 hodinách vyvíjali najväčší tlak v okolí východoukrajinského Pokrovska, ktorý leží na kľúčovej zásobovacej trase ukrajinskej armády. Uviedol to dnes ukrajinský generálny štáb. V pravidelnom hlásení o situácii na fronte napísal, že Ukrajina na tomto úseku frontu odrazila 52 ruských útokov. Rusko dnes uviedlo, že v oblasti obsadilo dedinu Vovče.

13:47 Ukrajina v pondelok vyzvala OSN a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK), aby vyšetrili útok na väznicu v Olenivke v Ruskom okupovanej časti Doneckej oblasti, pri ktorom v júli 2022 zahynulo najmenej 50 ľudí a ďalších 130 utrpelo zranenia. Informuje správa agentúry AFP. 

13:35 Ukrajinská generálna prokuratúra 29. júla oznámila, že v neprítomnosti identifikovala a obvinila dvoch proruských spolupracovníkov, ktorí riadili ruský zajatecký tábor Olenivka, kde v roku 2022 zahynuli pri výbuchu desiatky vojnových zajatcov.

13:00 Príslušníci ruskej Národnej gardy zadržali v okupovaných častiach ukrajinskej Chersonskej a Záporožskej oblasti 25 ľudí, ktorí sa podľa gardy spolčili s ukrajinskou armádou. S odvolaním sa na oznámenie Národnej gardy o tom dnes informovala agentúra Interfax.

12:15 Výpadok dodávky ruskej ropy sa nezaobíde bez zvýšených ekonomických nákladov, ktoré sa môžu premietnuť aj do rastu inflácie a cien potravín. Zvýšené výdavky môžu pri jednej osobe v domácnosti vyjsť na viac ako 700 eur ročne a pri rodine s dvoma deťmi až na 2800 eur. Upozornil na to predseda správnej rady Inštitútu sociálnej demokracie (ISD) Martin Halás."Odhadujeme, že toto jednostranné opatrenie, ak pretrvá, bude stáť peňaženku každého Slováka, nemluvňaťa, seniora či zdravotne ťažko postihnutého viac ako 700 eur ročne na zvýšených výdavkoch," uviedol Halás.

11:20 Kyjev hovorí, že nie sú „žiadne významné zmeny“ v Robotyne po tom, čo ISW povedal, že Rusko dobylo dedinu.

10:55 Dlho očakávané stíhačky F-16 budú na Ukrajine lietať v priebehu niekoľkých týždňov, ukrajinskí a západní predstavitelia ale varujú, že lietadlá pravdepodobne nebudú mať okamžitý dopad na situáciu na bojisku. Na prielom na fronte, kde Rusko pomaly postupuje, je lietadiel príliš málo, a sú tak ľahkou korisťou pre ruskú protivzdušnú obranu, píše list The Washington Post (WP).

10:30 Ruská žoldnierska Wagnerova skupina dnes pripustila, že jej bojovníci a malijskí vojaci utrpeli straty v ťažkých bojoch proti tuarežským povstalcom v blízkosti hraníc Mali s Alžírskom. O tvrdých bojoch, pri ktorých utrpeli straty ruskí žoldnieri aj malijskí vojaci, už v sobotu informovali povstaleckí Tuaregovia.

10:00 Na Ukrajine zahynul ďalší indický vojak, ktorý tam bojoval na strane ruských síl. Oznámil to v pondelok jeho brat. Ide už o piate potvrdené úmrtie indického občana v zmienenej vojne, uvádza správa agentúry AFP.

9:10 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 29. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:25 Rusko rozmiestni strely na dosah Západu, ak Spojené štáty umiestnia svoje zbrane v Nemecku. Na prehliadke ruského námorníctva v Petrohrade to dnes podľa agentúry TASS povedal ruský prezident Vladimir Putin. 

7:20 Ukrajina cez noc zostrelila 10 z 11 ruských vzdušných cieľov, informovalo letectvo. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci 29. júla deväť z desiatich útočných bezpilotných lietadiel typu Shahed, ako aj jednu raketu Kh-59, informovalo letectvo.

6:30 Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na pondelok zničili nad piatimi regiónmi 39 ukrajinských bezpilotných lietadiel. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva obrany na platforme Telegram.

6:00 USA a India diskutujú o mieri na Ukrajine pred očakávanou augustovou návštevou Modiho v Kyjeve. Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken sa stretol s indickým ministrom zahraničných vecí Subrahmanyamom Jaishankarom počas summitu Quad v Tokiu 28. júla, aby okrem iného prediskutovali "spravodlivý a trvalý mier" na Ukrajine, uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí USA.

Ostré vyjadrenie Putina

"Ak Spojené štáty takéto plány uskutočnia, budeme to považovať za ukončenie jednostranného moratória, ktoré bolo predtým prijaté na rozmiestnenie úderných kapacít stredného a krátkeho dosahu," povedal Putin počas prehliadky ruských námorných síl v Petrohrade. Dodal, že v súčasnosti je v Rusku "vývoj viacerých takýchto systémov v záverečnej fáze".

"Pri ich rozmiestňovaní prijmeme zrkadlové opatrenia, pričom zohľadníme kroky USA, ich satelitov v Európe a v iných regiónoch sveta," varoval ruský prezident. Spomínané rakety, ktoré môžu zasahovať ciele vo vzdialenosti 500 až 5500 kilometrov, boli predmetom zmluvy o likvidácii striel stredného a krátkeho doletu (INF - Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), ktorú USA a Sovietsky zväz podpísali v roku 1987. Washington a Moskva od tejto zmluvy odstúpili v roku 2019, keďže sa obviňovali z jej porušovania, pripomína AFP.

Rusko vyhlásilo, že neobnoví výrobu takýchto rakiet, pokiaľ Spojené štáty nerozmiestnia svoje rakety v zahraničí.Nemecko a Spojené štáty v júli oznámili dohodu o umiestnení amerických riadených striel typu Tomahawk a ďalších zbraní dlhého dosahu na území Nemecka od roku 2026. 

Putin v reakcii na danú dohodu uviedol, že "dôležité ruské administratívne a vojenské objekty" by sa nachádzali v dosahu takýchto rakiet, ktoré "by v budúcnosti mohli byť vybavené jadrovými hlavicami". Ruské územie by tak bolo v dosahu približne 10 minút od spustenia útoku, vysvetlil ruský prezident. "Táto situácia nám pripomína udalosti studenej vojny spojené s rozmiestnením amerických rakiet stredného doletu Pershing v Európe," poznamenal Putin. 

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu