Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Macron schválil návštevu lídrov tichomorských ostrovov na Novej Kaledónii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Guillaume Horcajuelo / Pool photo via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron súhlasil s požiadavkou lídrov tichomorských štátov o návštevu francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia. Diskutovať chcú o pokračujúcich občianskych nepokojoch na ostrove. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Predseda regionálnej medzivládnej skupiny Fórum tichomorských ostrovov (PIF) a zároveň premiér Cookových ostrov Mark Brown uviedol, že prezident Macron túto návštevu podporil v liste. Delegácia zložená z troch tichomorských lídrov plánuje francúzsky ostrov navštíviť v priebehu augusta. Zúčastní sa na nej premiér Fidži Sitiveni Rabuka a lídri ostrova Tonga alebo Šalamúnových ostrovov.

archívne video

Emmanuela Macrona v Prezidentskom paláci prijala Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

"Francúzsko túto návštevu schválilo a podporilo," povedal Brown na tlačovej konferencii pri návšteve Fidži. Premiér očakáva, že návšteva sa uskutoční pred výročným stretnutím lídrov Fóra tichomorských ostrovov, ktoré sa začne 26. augusta. Jej cieľom podľa Browna je najmä pokúsiť sa o čo najväčšie zredukovanie násilností, ktoré ostrov sužovali v uplynulých mesiacoch a vyzvať všetky strany sporu na dialóg.

V polovici mája vypukli v Novej Kaledónii nepokoje pre plánovanú reformu volebného systému, ktorá by podľa domorodých Kanakov zmarila akékoľvek šance na nezávislosť súostrovia.

Nepokoje si vyžiadali desať mŕtvych a spôsobili škody vo výške 2,2 miliardy eur, pričom Francúzsko vyslalo na súostrovie, vzdialené asi 3000 kilometrov od pobrežia Austrálie, tisíce vojakov a policajtov, aby obnovili poriadok. Paríž zároveň z podpory nepokojov obvinili Rusko a Azerbajdžan. V azerbajdžanskom hlavnom meste Baku sa v júli uskutočnil kongres separatistických strán z francúzskych zámorských území.

Viac o téme: Návšteva Nová KaledóniaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu