Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Čína vypustila prvé satelity: Majú konkurovať Starlinku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING – Čínska štátna spoločnosť v pondelok vypustila prvú dávku satelitov z megasústavy, ktorá má konkurovať satelitom Starlink americkej spoločnosti Space X miliardára Elona Muska. Informovali o tom čínske štátne noviny. Informuje správa agentúry Reuters.

Satelity z kozmodrómu Tchaj-jüan v provincii Šen-si na severe krajiny vypustila spoločnosť Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST). Ide o súčasť plánu "Sústavy tisícich perutí" spoločnosti SSST a na nízku obežnú dráhu Zeme plánuje v rámci neho vypustiť viac než 15.000 satelitov do roku 2030.

archívne video

NASA Earth Observatory oslavuje 25 rokov: Toto sú najúžasnejšie fotografie z vesmíru (Zdroj: NASA Earth Observatory)

Satelity na nízkej obežnej dráhe Zeme obiehajú vo výške 300 až 2000 kilometrov nad zemským povrchom. V porovnaní so satelitmi na vyššej obežnej dráhe sú lacnejšie a ich prenosy sú efektívnejšie. Súťaž o obsadenie nižších obežných dráh Zeme má tiež vojenské dôsledky s potenciálom ovplyvniť rovnováhu síl medzi bojujúcimi krajinami.

Dôvodom budovania siete je snaha Pekingu vytvoriť alternatívu siete Starlink, ktorá poskytuje internetové pripojenie firmám a jednotlivcom po celom svete. Vedci z Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády (ČĽOA) počas uplynulých dvoch rokov skúmali nasadenie Starlinku vo vojne na Ukrajine. Opakovane pritom upozorňovali na hrozbu, ktorú môže predstavovať pre Čínu v prípade vojenského konfliktu so Spojenými štátmi.

Viac o téme: SatelityČínaStarlink
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu