Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Nešťastie v Číne! Pri zosuve pôdy zahynulo jedenásť ľudí

(Zdroj: unsplash.com/Wolfgang Hasselmann)

ŠANGHAJ - Zosuv pôdy spôsobený záplavami v provincii Chu-nan v strednej Číne zničil v nedeľu miestny penzión a zabil 11 ľudí, najmenej jedna osoba je stále nezvestná. Informuje agentúra AFP a Ap.

Oficiálna televízna stanica CCTV uviedla, že "na začiatku bolo potvrdené, že pod zosuvom sa ocitlo 18 ľudí". Do nedeľného popoludnia miestneho času sa podarilo nájsť 11 tiel a šesť zranených, dodal. Na mieste nešťastia pracuje viac ako 240 záchranárov, pričom "naliehavo pokračujú záchranné práce", uviedla CCTV. Podľa videa z miesta nešťastia pás blata a trosiek pretína zelený svah a vyvrátený strom leží pred trojposchodovou budovou.

archívne video

Pre zosuv na Devínskej ceste mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Čína čelí toto leto extrémnym výkyvom počasia, pričom prívalové povodne na severe a juhozápade krajiny si začiatkom tohto mesiaca vyžiadali najmenej 20 obetí. V máji sa po dlhodobom daždi zrútila diaľnica v južnej Číne, čo si vyžiadalo 48 mŕtvych.

Vedci tvrdia, že zmena klímy spôsobuje častejšie a intenzívnejšie prejavy extrémneho počasia, pričom Čína je najväčším producentom skleníkových plynov na svete. Zároveň je najväčším svetovým producentom obnoviteľnej energie a buduje takmer dvojnásobnú kapacitu solárnej a veternej energie ako zvyšok sveta dohromady.

Viac o téme: PôdaObeteZosuvČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu