Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Počet obetí zosuvov v Etiópii môže stúpnuť až na 500, uviedla Organizácia Spojených národov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/sayas Churga/Gofa Zone Government Communication Affairs Department via AP)

ADDIS ABEBA - Počet obetí zosuvov pôdy v odľahlom regióne na juhu Etiópie môže dosiahnuť až 500, uviedla vo štvrtok Organizácia Spojených národov (OSN). Informuje o tom agentúra AFP.

Oficiálny počet obetí zosuvov v oblasti Gofa v štáte Južná Etiópia je najmenej 257, pričom neustále prebieha pátranie po ďalších telách a preživších. Davy ľudí prehľadávajú blato často len holými rukami a lopatami. Úrad OSN pre humanitárne záležitosti (OCHA) vo štvrtok upozornil, že počet obetí na životoch môže podľa očakávania stúpnuť až na 500. Viac než 15.000 musí byť podľa OCHA evakuovaných v dôsledku hrozby ďalších zosuvov. Medzi nimi je najmenej 1320 detí vo veku do päť rokov a 5293 tehotných žien či matiek, ktoré nedávno porodili, píše AFP.

Do izolovanej postihnutej oblasti začala prúdiť humanitárna pomoc vrátane štyroch nákladných vozidiel od etiópskeho Červeného kríža. Najnovší zosuv je doposiaľ najsmrtiacejším v histórii Etiópie - druhej najľudnatejšej krajiny Afriky - ktorá je často sužovaná katastrofami súvisiacimi so zmenou klímy. Sústrasť rodinám obetí vyjadril aj generálny tajomník OSN António Guterres. Prostredníctvom svojho hovorcu Stéphana Dujarrica uviedol, že je v súvislosti s katastrofou "hlboko zarmútený".

Viac o téme: PôdaObeteZosuvOSNEtiópia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu