Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Sever Japonska postihli v dôsledku dažďov záplavy a zosuvy pôdy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Intenzívne dažde zasiahli vo štvrtok sever Japonska, kde spôsobili záplavy a zosuvy pôdy, narušili dopravu a prinútili stovky obyvateľov odísť do bezpečia. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Japonská meteorologická agentúra vydala varovania pred silným dažďom pre viaceré oblasti v prefektúrach Jamagata a Akita. Premiér Fumio Kišida vyzval obyvateľov postihnutej oblasti, aby dbali na svoju bezpečnosť a sledovali najnovšie informácie úradov.

archívne video

Dažde a búrky zasiahli Slovensko (Zdroj: Zregionu.sk)

Jedna osoba je nezvestná v meste Juzawa ležiacom v prefektúre Akita, kde došlo k zosuvu pôdy na rozostavanú cestu. Záchranári tam evakuovali zo zatopenej oblasti pomocou člna 11 ľudí. V susednej prefektúre Jamagata vo štvrtok v priebehu hodiny spadlo v najviac zasiahnutých mestách Juza a Sakata viac ako 100 milimetrov zrážok.

Tisícom obyvateľov úrady odporučili, aby odišli na vyššie položené a bezpečnejšie miesta. Vo štvrtok bola čiastočne pozastavená premávka rýchlovlakov Jamagata Šinkansen. Meteorológovia predpovedajú, že na severe Japonska spadne do piatkového večera miestami okolo 200 milimetrov zrážok.

Viac o téme: ZáplavyZosuv pôdyJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu