Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Belgicko obvinilo z plánovania teroristického útoku troch Čečencov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu - Chórasán.

Vo štvrtok polícia uskutočnila po celej krajine domové prehliadky, pri ktorých zadržala spolu sedem ľudí. Nachádzali sa v Bruseli, Antverpách a Gente. Štyri ďalšie zadržané osoby polícia prepustila, tri z nich až po výsluchu pred vyšetrujúcim sudcom, uviedla agentúra Reuters.Prokuratúra bez uvedenia ďalších podrobností skonštatovala, že podozriví zrejme zatiaľ nemali vybraný konkrétny cieľ útoku.Belgické médiá informovali, že polícia sa rozhodla konať, pretože nechcela riskovať útok tesne pred olympijskými hrami v Paríži. Prokuratúra neodpovedala na otázku agentúry Reuters, či mala konkrétne indície o súvislosti medzi podozrivými a olympijskými hrami.

Belgicko obvinilo z plánovania
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tie isté zdroje uviedli, že akcia prebehla v koordinácii s orgánmi v Nemecku, kde došlo k raziám a zadržaniu dvoch osôb napojených na IS - Chórasán, informovala agentúra AFP.Francúzsky vyšetrovateľ agentúre Reuters povedal, že vo Francúzsku v rámci tohto prípadu nevykonali žiadnu prehliadku ani nikoho nezadržali.Páchatelia parížskych teroristických útokov z roku 2015, pri ktorých zahynulo 130 ľudí a 368 bolo zranených, ich do veľkej miery plánovali a koordinovali zo susedného Belgicka a viacerí z útočníkov boli belgickými štátnymi príslušníkmi alebo obyvateľmi.

V roku 2016 pri bombových útokoch na bruselskom letisku zahynulo 34 ľudí a zranilo sa 340 osôb. Medzi odsúdenými za tieto útoky bol aj Salah Abdeslam, ktorý bol hlavným podozrivým aj v procese v prípade útokov v Paríži a bol napojený na Islamský štát.

Viac o téme: Teroristický útokBelgickoČečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu