Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Zadržali troch Bulharov, sú podozriví z poškodenia pamätníka holokaustu v Paríži

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

SOFIA - Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Dvoch Bulharov zadržali v ich vlasti 25. júla, zatiaľ čo tretí bol zadržaný v inej krajine EÚ. Podľa nemenovaných zdrojov AFP jedného z mužov zadržali v Sofii, ďalšieho v meste Blagoevgrad v juhozápadnom Bulharsku a tretieho v Chorvátsku.Trojica mužov je podľa vyjadrenia SANS známa tým, že sa pohybuje v okolí bulharských skupín, ktoré vyznávajú extrémistickú pravicovú ideológiu.

Francúzsko vydalo na túto trojicu mužov už pred časom európsky zatykač. Podozriví sú z toho, že na parížsky Múr spravodlivých, ktorý je súčasťou Pamätníka holokaustu, namaľovali v máji červené otlačky dlaní. AFP dodáva, že prokuratúra incident vyšetruje ako poškodzovanie chránenej historickej budovy z národnostných, etnických, rasových alebo náboženských dôvodov.Červené dlane sa v máji objavili aj na desiatke ďalších objektov vrátane škôl a škôlok v parížskej historickej štvrti Marais, kde žije mnoho Židov, medzi ktorým vyvolali značné pobúrenie.

Viac o téme: PamätníkHolokaustParížBulhari
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu