Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinská armáda útočila na okupovanom Kryme: Zasiahla ruskú leteckú základňu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinské úrady začali projekt, ktorého cieľom je podľa nich pomôcť dostávať späť Ukrajincov zadržiavaných v Rusku. A to výmenou za ľudí, ktorých ukrajinské súdy uznali vinnými z kolaborácie s Moskvou. Informoval o tom web The Kyiv Independent alebo Krym.Realiu, ktorý patrí pod Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Britská armáda učí ukrajinských vojakov bojovať v urbanizovanej oblasti (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Desiatky Ukrajincov sa v piatok zišli pred budovou ukrajinského veľvyslanectva v Prahe. Formou verejného protestu sa dožadovali, aby im zastupiteľský úrad vydal cestovné pasy. Ukrajina totiž prestala v apríli poskytovať konzulárne služby v zahraničí mužom podliehajúcim brannej povinnosti.

21:38 Rusko používa nové, lacné drony na lokalizáciu ukrajinskej protivzdušnej obrany, tvrdí vojenská rozviedka.

20:30 Inšpekcia 59. ukrajinskej brigády zistila problémy s riadením, ale nevzniesli žiadne trestné obvinenia.

19:55 Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

18:43 Ruské straty na Ukrajine spôsobujú „vážne problémy“ pri nábore, hovorí HUR.

17:55 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Rusko intenzívne pracuje na zvrátení klesajúcej pôrodnosti v krajine, a varoval, že katastrofálne demografické trendy ohrozujú budúcnosť Ruska.

17:44 Ruská fregata triedy Admirál Gorškov vyzbrojená hypersonickými raketami zakotvila v piatok v alžírskom prístave Oran v rámci plnenia služobných úkonov.

17:32 V Rusku v piatok uložili dlhé väzenské tresty až do výšky 22 rokov odňatia slobody viacerým ľuďom odsúdeným za vlastizradu a terorizmus, ktorých sa vraj dopustili v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

17:05 Fínsko má podozrenie, že ruská loď v piatok neoprávnene vplávala do jeho vôd. Oznámilo to fínske ministerstvo obrany.

16:26 Nedávne ukrajinské rozhodnutie pozastaviť tranzit ruskej ropy do Maďarska a na Slovensko nemá nič spoločné s vydieraním, vyhlásil v piatok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Maďarsko a Slovensko nekonali na podporu mieru na Ukrajine a trvali len na ústupkoch voči Rusku.

16:07 Demobilizácia by mohla zopakovať „chybu“ Ukrajiny v roku 1918, hovorí predseda parlamentu.

15:00 Dmitrij Bulgakov, ktorý v minulosti pôsobil ako námestník ruského ministra obrany do septembra 2022, bol zatknutý 26. júla na základe obvinení z korupcie, informoval ruský vyšetrovací výbor.

14:14 Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval Čínu, aby zabránila tomu, aby čínske firmy poskytovali pomoc ruskej armáde. Oznámila to v piatok jeho kancelária.

13:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pochválil Ukrajincov, ktorí budú krajinu reprezentovať na olympijských hrách v Paríži v období, keď Ukrajina odoláva ruskej vojenskej agresii. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

"Sme hrdí na náš tím - na mužov a ženy, ktorým sa napriek tejto agresívnej vojne podarilo pripraviť na olympijské hry a stelesňovať ducha všetkých Ukrajincov," uviedol prezident na sociálnej sieti X. Týmto športovcom podľa jeho slov nechýba vôľa zvíťaziť, ani ukrajinská povaha.

13:05 Moskva dôkladne zváži, ako zareaguje na prevod výnosov zo zmrazených ruských aktív Európskou úniou na Ukrajinu, uviedol v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

12:49 Ukrajinská armáda v piatok uviedla, že v noci zasiahla ruskú leteckú základňu na Ruskom okupovanom Krymskom polostrove. Informuje o tom TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters. Terčom útoku sa stala letecká základňa Saki v západnej časti Krymu, oznámil ukrajinský generálny štáb. Dodal, že výsledky útoku sa preverujú. "Ide o jedno z operačných letísk, ktoré Rusko využíva na kontrolu vzdušného priestoru, najmä Čierneho mora, a na podnikanie náletov na ukrajinské územie," vysvetlil ukrajinský generálny štáb.

12:14 Veľvyslanec tvrdí, že prímerie by ponechalo 25 % Ukrajiny pod kontrolou Ruska. „Mnohé krajiny navrhli myšlienku prímeria, ale nikto sa nezamýšľa nad tým, čo to znamená,“ povedal veľvyslanec Ukrajiny v Turecku Vasyl Bodnar.

10:10 Výbuch na ropnom a plynovom poli Urengojskoje východ v ruskej arktickej oblasti Jamal-Nenec zabil najmenej jedného človeka a sedem ďalších zranil, informovalo ruské štátne médium RIA Novosti s odvolaním sa na štátnu ropnú spoločnosť Rosnefť.

10:09 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili najmenej troch civilistov a najmenej 19 zranili, informovali regionálne úrady.

9:24 Muž podozrivý z umiestnenia bomby pod auto, ktoré explodovalo tento týždeň v Moskve, ruským vyšetrovateľom povedal, že spolupracoval s ukrajinskou tajnou službou SBU. Uviedol to dnes list Kommersant, ktorý v noci informoval o prevoze muža z Turecka, kam podľa úradov po čine ušiel. Kyjev sa dnes nevyjadril, prezidentský poradca Mychajlo Podoljak už skôr povedal, že Ukrajina s explóziou nemá nič spoločné. Pri výbuchu utrpeli zranenia dvaja ľudia, doteraz nie je jasné kto, podotkla ruská služba BBC.

8:54 Jeden človek zahynul a sedem ich utrpelo zranenia v noci na piatok pri výbuchu v zariadení na ťažbu plynu v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu na severe Ruska. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters, RIA Novosti a TASS.

8:02 Rusko v noci na piatok zaútočilo dronmi na ukrajinské energetické zariadenia v Černihivskej a Žytomyrskej oblasti. Údery spôsobili prerušenie dodávok elektriny, uviedol v piatok prevádzkovateľ národnej energetickej siete Ukrenergo. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

7:14 V Rostove na Done na západe Ruska začal súd s dvoma ruskými vojakmi, ktorí podľa vyšetrovateľov vlani v októbri v okupovanom ukrajinskom meste Volnovacha postrieľali deviatich členov jednej rodiny, vrátane deväťročného dievčaťa a štvorročného chlapca. Prípad prerokuje vojenský súd s vylúčením verejnosti a médií, napísal dnes list Kommersant. Obžalovaným podľa denníka hrozí doživotie.

6:39 Ruské úrady schválne spomaľujú server YouTube v Rusku, pripustil poslanec Alexander Chinštejn, ktorý v Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, vedie výbor pre informačnú politiku. Až doteraz ruské úrady takéto opatrenie popierali, pripomenul server BBC News. Podľa zákonodarcu ide o "vynútený krok", ktorý nemá potrestať ruských užívateľov, ale server, ktorý "sa stále domnieva, že môže beztrestne ignorovať a porušovať naše zákony".

6:11 Moskovský súd vo štvrtok nariadil dvojmesačnú väzbu pre šéfa stavebnej spoločnosti v rámci ruského ministerstva obrany Andreja Belkova, ktorého zadržali pre podozrenia zo zneužitia moci. S odvolaním sa na ruské médiá o tom napísala agentúra Reuters. Spoločnosť podľa svojej webovej stránky stavia základne, nemocnice, školy a iné zariadenia pre ruskú armádu. Washington na ňu uvalil vlani sankcie za zapojenie sa do rekonštrukcie okupovaného ukrajinského mesta Mariupol.

5:54 Výbuchy a požiar na letisku na okupovanom Kryme. Po zvukoch výbuchov, ktoré počuli miestni obyvatelia, bol v noci na 26. júla hlásený požiar na vojenskom letisku Saky v západnom meste Novofedorivka na okupovanom Kryme, informoval telegramový kanál Krymský vietor.Požiar bol podľa Crimean Wind údajne spôsobený zásahom do muničného skladu na letisku - hoci informácie neboli nezávisle overené.

Kyjev chce s Moskvou vymeniť odsúdených kolaborantov za zadržaných Ukrajincov

Ukrajinské úrady začali projekt, ktorého cieľom je podľa nich pomôcť dostávať späť Ukrajincov zadržiavaných v Rusku. A to výmenou za ľudí, ktorých ukrajinské súdy uznali vinnými z kolaborácie s Moskvou. Informoval o tom web The Kyiv Independent alebo Krym.Realiu, ktorý patrí pod Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL). Projekt nazvaný Choču k svojim (Chcem ku svojim) vyvinul ukrajinský koordinačný štáb pre otázky zaobchádzania s vojnovými zajatcami, tajná služba SBU, vojenská rozviedka HUR a úrad ombudsmana. Jeho súčasťou je web so zoznamom ľudí usvedčených z kolaborácie a napomáhania Moskve pri jej invázii na Ukrajinu. Ukrajinské úrady pritom ubezpečili, že informácie o odsúdených tam sú zverejnené len s ich súhlasom. "Hovoríme o ľuďoch, ktorí nepovažujú Ukrajinu, európske demokratické hodnoty, alebo našu štátnu ústavu za svojich, ale považujú agresorský štát, Rusko, za svoju krajinu. A chcú sa tam dostať," uviedol na tlačovej konferencii hovorca HUR Andrij Jusov.

Od začiatku rozsiahlej ruskej invázie v roku 2022 začala SBU vyše 7400 trestných konaní súvisiacich s kolaboráciou a pomocou Ruska, povedal hovorca tajnej služby Artem Dychťarenko. Ukrajinské súdy podľa neho vyše 1000 ľudí v týchto kauzách odsúdili a zhruba 500 odsúdených súhlasilo s výmenou v rámci programu. "Čo chceme viac: spravodlivý trest pre zradcov, alebo záchranu našich občanov? V rámci tohto projektu volíme záchranu našich občanov," povedal Jusov. Presné počty ukrajinských vojakov a civilistov v ruskom zajatí nie sú verejne známe. Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec v júni oznámil, že Rusko zadržiava vyše 14.000 civilistov. Z troch kategórií - ktorú tvoria okrem vojnových zajatcov a civilistov aj deti - je podľa neho najkomplikovanejšie zabezpečiť návrat civilistov. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina to zdôvodnil tým, že v ich prípade nejde o výmenu ako u vojnových zajatcov, ale skôr o návrat, a neexistuje na to právny základ.

Doteraz sa z ruského zajatia počas radu výmen vrátilo 3405 Ukrajincov vrátane 161 civilistov, poznamenal The Kyiv Independent. Web Choču k svojim ponúka tiež nahlásenie spolupráce s Ruskom, čo podľa úradov preverí SBU, alebo vyplnenie žiadosti, ak si niekto želá svoju vlastnú spoluprácu s Moskvou ukončiť. Bude s tým môcť prestať "za určitých podmienok", uviedli činitelia podľa The Kyiv Independent bez ďalších podrobností. Krym.Realiu podotkol, že Ukrajinci už skôr prišli s projektom nazvaným Choču žiť (Chcem žiť), ktorý umožňuje ruským vojakom dobrovoľne sa vzdať tým ukrajinským. A tiež s programom Choču najti (Chcem nájsť), ktorý je určený pre hľadanie nezvestných ruských vojakov ich príbuznými.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu