Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Za odmenu peniaze, byty či kravy: TAKTO si svetoví športovci na olympiáde zarobia! Aké prémie dostanú Slováci?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Pascal Le Segretain)

PARÍŽ - Víťazstvo na letných olympijských hrách v Paríži môže športovcom z rôznych krajín priniesť nielen slávu, ale tiež finančné či materiálne odmeny za každú medailu. Pozrite sa, v ktorých krajinách dostanú športovci za zisk medaily bohatú finančnú odmenu, kde dostanú byt či dokonca kravu a kde, naopak, nedostanú od štátu nič. Ako je na tom Slovensko?

archívne video

Olympijský festival Paríž 2024 na Kuchajde (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Za zlato dostanú reprezentanti usporiadateľskej Francúzska 80-tisíc eur, Španieli 50-tisíc eur a Taliani 180-tisíc eur. V Británii majú olympijskí medailisti právo na dotáciu na prípravu na ďalšie hry a v Škandinávii nie sú odmeny žiadne, napísal francúzsky denník L'Equipe.

Českí medailisti z olympijských hier v Paríži dostanú rovnaké odmeny ako za úspechy v Tokiu spred troch rokov. Za zlato dostanú 2,4 milióna českých korún (viac ako ako 94-tisíc eur), za striebro 1,8 milióna (viac ako 70-tisíc eur) a za bronz 1,2 milióna českých korún (47-tisíc eur). Odmeny, ktoré sa týkajú tiež medailistov z paralympijských hier, vypláca Národná športová agentúra (NSA) a schvaľuje ich vláda.

Kde si športovci poriadne zarobia a kde nedostanú nič?

Veľmi vysoké odmeny sľubujú niektoré ázijské krajiny. Športovci z Hongkongu dostanú za zlato v prepočte asi 707-tisíc eur, teda zhruba osemkrát viac ako Česi alebo Francúzi. Singapur sľubuje 685-tisíc eur za individuálne víťazstvo a dvakrát toľko za kolektívne športy. Hongkong už na hrách v Paríži získal dve zlaté a jednu bronzovú medailu, Singapur ich má päť za celú svoju históriu. 

Za odmenu peniaze, byty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Vadim Ghirda)

Naopak, Švédsko, Nórsko alebo Nový Zéland odmeny za medaily neudeľujú. Británia pre hry v Tokiu zaviedla ročný príspevok 34-tisíc eur, ktorý až do nasledujúcich hier dostávajú všetci medailisti. Rovnaké pravidlo platí aj teraz v Paríži. Olympijskí víťazi z Malajzie, Srbska či Maroka majú od národných olympijských výborov podľa USA Today prisľúbené prémie približne vo výške 200-tisíc dolárov (183-tisíc eur). 

Odmeny aj byty či kravy

Zlatí medailisti zo Spojených štátov dostanú 37 500 dolárov, Kanaďania 20-tisíc dolárov, Izraelčania 275-tisíc dolárov, uvádza Forbes. Kazachstan svojim úspešným olympionikom venuje byty, za zlato 3-izbový, za striebro 2-izbový a za bronz garsónku. 

Americké gymnastky zľava Jordan Chilesová, Hezly Riverová, Simone Bilesová, Jade Careyová a Sunisa Leeová sa tešia po zisku zlatej medaily po triumfe vo finále viacboja družstiev
Zobraziť galériu (3)
Americké gymnastky zľava Jordan Chilesová, Hezly Riverová, Simone Bilesová, Jade Careyová a Sunisa Leeová sa tešia po zisku zlatej medaily po triumfe vo finále viacboja družstiev  (Zdroj: TASR/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Medailista z Indonézie za úspech v Tokiu dostal dom, ale tiež päť kráv. Poliaci dostanú obraz od "talentovaného a renomovaného" poľského maliara a poukaz na dovolenku. Srbi zase majú právo na dôchodok, ktorý im štát začne vyplácať v ich 40 rokoch, píše Sky News.

Prvýkrát v histórii bude medailistom vyplácať prémie aj Svetová atletika. Ako informuje Eurosport, víťazom z olympiády v Paríži vyplatí po 50-tisíc amerických dolárov, pričom štafetové tímy si bonus rozdelia medzi jednotlivých členov. Na olympiáde v Los Angeles v roku 2028 sa odmeny rozšíria aj o strieborných o bronzových

Aké odmeny dostanú Slováci?

Ako informuje portál Sportnet, Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) zvýšil pri tohtoročnej olympiáde prémie za popredné umiestnenia približne o 20 percent. Olympijský víťaz si tak pripíše odmenu 60-tisíc eur. Strieborný medailista získa odmenu 50-tisíc eur, za bronz bude odmena 40-tisíc eur. Na Slovensku získajú športovci odmenu pri umiestnení sa až do 8. miesta.

Umiestnenie

Odmena

1. miesto

60 000 eur

2. miesto

50 000 eur

3. miesto

40 000 eur

4. miesto

25 000 eur

5. miesto

18 000 eur

6. miesto

12 000 eur

7. miesto

10 000 eur

8. miesto

8 000 eur

Viac o téme: PrémieLetné olympijské hry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu