Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V Texase zadržali najvyšších lídrov mexického drogového kartelu Sinaloa

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Dvaja najvyšší lídri mexického drogového kartelu Sinaloa vrátane jeho spoluzakladateľa Ismaela Zambadu Garcíu boli vo štvrtok zadržaní v americkom štáte Texas, potvrdilo ministerstvo spravodlivosti USA. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ismael Zambada García, známy ako 'El Mayo', zakladateľ kartelu, a Joaquín Guzmán López, syn ďalšieho zakladateľa, boli dnes zatknutí v (meste) El Paso v Texase," uviedol vo vyhlásení generálny prokurátor Merrick Garland. Kartel Sinaloa zároveň označil za "jeden z najnásilnejších a najvplyvnejších organizácií na obchod s drogami na svete". Obaja zadržaní čelia v Spojených štátoch "viacerým obvineniam za vedenie zločineckých operácií kartelu vrátane výroby smrtiaceho fentanylu a vedenia sietí obchodníkov," dodal Garland.

V roku 2023 došlo v Spojených štátoch k viac než 107.000 prípadom predávkovania sa drogami, vyplýva z údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Podľa americkej vlády sa droga fentanyl často vyrába z produktov pochádzajúcich z Číny, a následne je pašovaná cez hranice z Mexika pašerákmi drog predovšetkým z kartelu Sinaloa. Podľa agentúry Reuters je "El Mayo" jedným z najhľadanejších obchodníkov s drogami v Mexiku, ktorý sa už niekoľko desaťročí vyhýbal spravodlivosti. Pred svojím zadržaním v meste El Paso tento 76-ročný muž ešte vo väzení nikdy nebol. Spojené štáty vypísali za informácie vedúce k jeho zadržaniu odmenu vo výške 15. miliónov dolárov.

Viac o téme: Polícia Drogový kartelMexikoTexas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu