Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Dôsledky drog v mori: Žraloky pri pobreží Brazílie mali pozitívne testy na kokaín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIO DE JANEIRO – Žraloky v pobrežných vodách Brazílie majú v tele až 100-násobne viac kokaínu, ako v minulosti zistili testy u iných vodných živočíchov. Uvádza to štúdia zverejnená vo vedeckom žurnále Science of the Total Environment.

Podľa vedeckej hypotézy môžu drogy vyhadzované pašerákmi do mora ovplyvňovať morské živočíchy. Odhaduje sa, že vo vodách obmývajúcich Floridu, Južnú Ameriku a Latinskú Ameriku často končia tony drog.

archívne video

Česká polícia stíha 14 ľudí kvôli dovážaniu drog zo Slovenska (Zdroj: policie.cz)

Výskumníci z brazílskej Nadácie Oswalda Cruza z malých rybárskych lodí kúpili a otestovali 13 žralokov kanadských (Rhizoprionodon terraenovae). Tento druh celý život trávi v pobrežných vodách a je preto najpravdepodobnejšie, že ho takéto znečistenie negatívne ovplyvní. Vzorky svaloviny a pečene žralokov sa testovali na na kokaín a benzoylekgonín, hlavný metabolit kokaínu kvapalinovou chromatografiou a hmotnostnou spektrometriou.

Všetkých 13 živočíchov malo pozitívne testy na drogy, v niektorých prípadoch bola koncentrácia až 100-násobne vyššia ako v minulosti u iných vodných živočíchov, uvádzajú vedci. Ide o vôbec prvú štúdiu, ktorá zistila prítomnosť kokaínu vo voľne žijúcich žralokoch, pričom vyššia prítomnosť kokaínu bola vo svaloch ako v pečeni. Vedci upozorňujú na výrazne obmedzený rozsah štúdie a dodávajú, že vplyv kokaínu a benzoylekgonínu na vodné živočíchy nie je úplne známy.

Viac o téme: ŠtúdiaMoreDrogyKokaín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu