Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Trump sa chváli priateľstvom s Kimom: Severnú Kóreu to nezaujíma

(Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

SOUL - Severná Kórea v utorok vyhlásila, že ju nezaujímajú výroky bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa o vychádzaní s tamojším režimom. Ide o prvú reakciu Pchjongjangu na časté chválenie sa amerického prezidentského kandidáta priateľstvom s vodcom KĽDR Kim Čong-unom. Informuje agentúra Jonhap.

Trump počas svojho nedávneho akceptačného prejavu ako republikánsky kandidát v prezidentských voľbách povedal, že so severokórejským vodcom "vychádza veľmi dobre" a naznačil svoju zjavnú túžbu obnoviť kontakty s Kimom. "Je pekné vychádzať s niekým, kto má veľa jadrových zbraní alebo inak. Keď sa vrátime, budem s ním vychádzať. Aj on by ma rád videl späť. Myslím si, že mu chýbam," povedal Trump.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Severokórejské médiá uviedli, že Trumpove výroky povzbudili "pretrvávajúcu túžbu", pokiaľ ide o vyhliadky severokórejsko-amerických vzťahov. Vyzvali však USA, aby sa v otázke postupu voči KĽDR rozhodli bez ohľadu na to, kto sa stane šéfom Bieleho domu. "Aj keby v USA nastúpila akákoľvek administratíva, politická klíma, ktorá je zmätená bojom dvoch strán, sa nezmení, a preto nás to nezaujíma," uviedla severokórejská tlačová agentúra KCNA vo svojom komentári.

Dodala, že treba prísne rozlišovať medzi zahraničnou politikou štátu a osobnými pocitmi. Pchjongjang zároveň tvrdí, že USA vedú voči KĽDR "najzlomyseľnejšiu a najtrvalejšiu nepriateľskú politiku". Komentár poukazuje na to, že Trump nepriniesol žiadnu zásadnú pozitívnu zmenu, hoci sa v čase, keď bol prezidentom, snažil premietnuť do bilaterálnych vzťahov USA a KĽDR svoje špecifické osobné vzťahy s Kimom.

Trump sa s Kimom stretol trikrát, ale po stretnutí vo vietnamskom Hanoji v roku 2019, na ktorom nedošlo k dohode, sa rokovania zastavili. Severná Kórea sa odvtedy zameriava na pokrok vo svojom jadrovom a raketovom programe - vrátane vypúšťania medzikontinentálnych balistických striel.

Viac o téme: ReakciaDonald TrumpKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu