Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kim Čong-un pri príležitosti výročia kórejskej vojny vyzval na "ľudový raj"

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na vybudovanie "ľudového raja", zatiaľ čo si KĽDR v sobotu pripomína výročie ukončenia kórejskej vojny.

Trojročný konflikt sa skončil pred 71 rokmi 27. júla 1953 prímerím, ktoré však nikdy nebolo nahradené mierovou zmluvou. Pchjongjang to považuje za svoje víťazstvo a výročie je v krajine oslavované ako štátny sviatok.Kim v piatok podľa štátnej ústrednej tlačovej agentúry KCNA povedal, že "svätým poslaním a povinnosťou našej generácie" je "spoľahlivo brániť svoju ideológiu a spoločenský systém" a "vybudovať ľudový raj".

Severokórejský vodca tiež privítal podporu Číny počas vojny a povedal, že "priateľstvo nadviazané ako príbuzenské zväzky bude pevne pokračovať".Kim navštívil pamätníky na počesť vojnových veteránov vrátane "Veže priateľstva" pripomínajúcej vojakov Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády (ČĽOA), ktorí v kórejskej vojne bojovali po boku severokórejských síl.Štátne médiá v Pchjongjangu tiež uviedli, že mladí Severokórejčania oslavovali toto výročie a sľúbili, že "zdedia dušu víťaznej vojnovej generácie".

Viac o téme: VýročieVojnaKim Čong-unSeven Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu