Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Francúzsko a Džibutsko obnovili obranné partnerstvo

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho džibutský náprotivok Ismáil Umar Guillé sa v stredu po dvoch rokoch rokovaní dohodli na obnovení obranného partnerstva medzi oboma krajinami.

Podľa vyhlásenia francúzskej prezidentskej kancelárie lídri podpísali dohodu o "ambicióznej reforme zmluvy o obrannej spolupráci, ktorá spája Francúzsko a Džibutsko".Dohoda, podpísaná v Macronovom úrade, upravuje pôsobenie 1500 francúzskych vojakov v Džibutsku - malej, ale strategicky významnej východoafrickej krajine.Francúzske jednotky nedávno zatvorili svoje vojenské základne v Mali a Nigeri po vojenských prevratoch v oboch krajinách. O opustení Džibutska, najväčšej stálej zámorskej základne Francúzska, sa nikdy nehovorilo.

Krajina sa nachádza oproti Jemenu, v blízkosti vstupu do Červeného mora, kadiaľ prechádza veľká časť svetového obchodu medzi Áziou a Západom.Podľa zdroja blízkeho rokovaniam sa rozhovory zdržali pre požiadavky Džibutska, aby Francúzsko výrazne zvýšilo "nájomné", ktoré platí.Obranná dohoda bola pôvodne podpísaná v roku 1977, keď bývalá francúzska kolónia získala nezávislosť. Dohodu obnovili v roku 2011. Francúzsko však začalo platiť "nájomné" až v roku 2003 po otvorení americkej vojenskej základne v Džibutsku.

 

Viac o téme: ObnovenieFrancúzskoDžibutskoObranné partnerstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu