Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Sabotáž pred ceremoniálom olympijských hier! Francúzsko má hypotézu, že kto je za tým

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/David Goldman)

PARÍŽ - Francúzska polícia preveruje niekoľko ľudí v súvislosti s piatkovým poškodením železničných zariadení, ktoré spôsobilo vážne dopravné komplikácie pred začiatkom letných olympijských hier. Uviedol to dnes ráno podľa agentúry Reuters minister vnútra Gérald Darmanin. Podľa neho by za činmi mohli stáť aktivisti z krajne ľavicových skupín. Premávka vlakov na dotknutých tratiach sa dnes ráno vrátila do normálneho stavu, uviedol minister dopravy Patrice Vergriete.

Aktualizované 10:55 Francúzska polícia zadržala v súvislosti s nedávnou sabotážou na tamojšiu vysokorýchlostnú železničnú sieť aktivistu z ultraľavicového hnutia. Oznámil to v pondelok francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, informuje správa agentúry Reuters.

Znaky krajne ľavicových extrémistov

"Identifikovali sme profily viacerých ľudí," povedal Darmanin pre televíznu stanicu France 2 v súvislosti s pátraním po sabotéroch. Ako spresnil, spôsob, akým sabotéri operáciu vykonali, niesol znaky krajne ľavicových extrémistov.Podľa Darmanina boli činy cielené tak, aby poškodili zabezpečovacie zariadenia, ktoré zaručujú bezpečnú prevádzku vlakov. Minister vnútra ale nechcel povedať, či páchatelia mali podľa vyšetrovateľov komplicov medzi železničiarmi.

archívne video

OH2024: Oficiálne otvorenie olympijského festivalu Paríž 2024 na Kuchajde (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

K poškodeniu železnice sa zatiaľ nikto neprihlásil

K poškodeniu železnice sa zatiaľ nikto neprihlásil, do francúzskych redakcií ale prišlo vyhlásenie podporujúce čin, ktoré vyjadrovalo odpor voči olympijským hrám a "celej kapitalistickej ekonomike". "Je to tradičný spôsob, ktorý používa krajná ľavica," uviedol Darmanin ku žhárskym útokom. Minister vnútra dal tiež najavo, že práve v týchto kruhoch polícia pátra po páchateľoch. "Otázkou je, či boli niekým zmanipulovaní či konali na vlastnú päsť," povedal Darmanin.

Muž je vo väzbe

Podľa denníka Le Figaro bolo piatkové poškodenie železničnej infraštruktúry koordinované. Okrem krajne ľavicových skupín polícia po páchateľoch pátra aj v skupinách radikálne ekologického hnutia. Na prípade pracujú desiatky technikov a špecializovaných policajtov. Už v nedeľu podľa informácií agentúry AFP polícia zadržala neďaleko železnice muža, ktorého podozrieva zo sympatií ku krajnej ľavici. V aute zadržaného polícia našla kľúče k technickému zázemiu železničnej spoločnosti SNCF, kliešte a ďalšie náradie a literatúru s krajne ľavicovou tematikou, povedal agentúre AFP nemenovaný policajný zdroj. Muž je vo väzbe. Polícia v piatok oznámila, že posilňuje svoje hliadky pri železničných uzloch.

Zničenie niektorých drážnych zariadení spôsobilo v piatok rozsiahle problémy na francúzskej železnici, ktorá sa s vyrovnávala s meškaniami a problémami v prevádzke aj cez víkend. "Všetky vlaky jazdia," povedal o prevádzke na železnici dnes ráno v rozhovore so stanicou RTL minister dopravy Vergriete. To platí aj pre trať LGV Nord z Paríža k belgickým hraniciam, kde bol ešte v nedeľu odrieknuť každý štvrtý spoj.

Viac o téme: ŽelezniceOlympijske hryFrancúzskoGérald DarmaninSabotáž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu