Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Trump vystúpil na predvolebnom zhromaždení po atentáte: Odmietol, že je hrozbou pre demokraciu

(Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

LANSING - Americký exprezident Donald Trump v sobotu vystúpil na predvolebnom zhromaždení v americkom štáte Michigan. Išlo o jeho prvý míting od minulotýždňového atentátu, pri ktorom utrpel zranenie ucha, informuje agentúra AP a stanice CNN.

Exprezident Trump na pódium v meste Grand Rapids v Michigane vystúpil s prelepením uchom, píše CNN. Bývalý exprezidentov lekár Ronny Jackson, ktorý je v súčasnosti kongresmanom za štát Texas, uviedol, že exprezident sa po strelnom zranení zotavuje podľa očakávaní. Trump na zhromaždení povedal, že v reakcii na minulotýždňový útok dostal listy od čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a ďalších svetových lídrov.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Na mítingu vystúpil aj republikánsky kandidát na viceprezidenta J. D. Vance. Ten obhajoval svoju oddanosť Spojeným štátom v reakcii na vyjadrenia úradujúcej viceprezidentky USA Kamaly Harrisove, podľa ktorých bude oddaný len Trumpovi, nie krajine.Vance podľa CNN pripomenul, že slúžil v Námornej pechote USA (United States Marine Corps) a vybudoval firmu. Takisto odmietol údajné tvrdenie médií, že program Trumpa a republikánov je radikálny a nebezpečný.

Trump nomináciu prijal

Republikánska strana počas uplynulého týždňa na zjazde v Milwaukee v štáte Wisconsin oficiálne potvrdila Trumpa za svojho kandidáta do novembrových volieb. Trump nomináciu prijal a tiež oznámil, že za svojho kandidáta na viceprezidenta si vybral amerického senátora za štát Ohio J. D. Vancea.

Na Trumpa 13. júla na zhromaždení v štáte Pensylvánia vystrelil poloautomatickou puškou 20-ročný T. H. Crooks. Exprezidentovi prestrelil hornú časť pravého ucha. Americká tajná služba následne útočníka zastrelila. O život prišla aj ďalšia osoba a dve utrpeli zranenia. Michigan je jedným z tzv. swing states - s tradične vyrovnanou podporou oboch veľkých strán-, ktorý by mohol rozhodnúť novembrové prezidentské voľby, píše AP. Trump v tomto štáte jasne zvíťazil pri svojom triumfe v prezidentských voľbách v roku 2016; roku 2020 si tu však víťazstvo pripísal súčasný prezident Joe Biden.

Odmietol obavy

Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump v sobotu na zhromaždení v štáte Michigan odmietol obavy, že je hrozbou pre demokraciu. Povedal tiež, že minulý týždeň prijal guľku za demokraciu. Informuje agentúra AFP a stanice BBC.

Exprezident sa tiež posmešne vyjadroval o Demokratickej strane, v rámci ktorej sa stupňuje nátlak na demokratického kandidáta Joea Bidena, aby odstúpil z boja o post prezidenta. Trump podľa svojich slov v prípade volebného víťazstva zabráni tretej svetovej vojne a tiež vyrieši konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, napísal denník The Guardian. Takisto plánuje uskutočniť "najväčšiu deportačnú operáciu" v dejinách krajiny a posilniť ochranu hraníc.

Republikánska strana počas uplynulého týždňa na zjazde v Milwaukee v štáte Wisconsin oficiálne potvrdila Trumpa za svojho kandidáta do novembrových volieb. Exprezident nomináciu prijal a oznámil, že za svojho kandidáta na viceprezidenta si vybral amerického senátora za štát Ohio J. D. Vancea. Ten v sobotu tiež vystúpil na zhromaždení v Michigane.

Michigan je jedným z tzv. swing states - s tradične vyrovnanou podporou oboch veľkých strán-, ktorý by mohol rozhodnúť novembrové prezidentské voľby, píše AP. Trump v tomto štáte jasne zvíťazil pri svojom triumfe v prezidentských voľbách v roku 2016; roku 2020 si tu však víťazstvo pripísal súčasný prezident Joe Biden.

Viac o téme: VoľbyAtentátZhromaždenieDemokraciaUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu