Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Berlín a Minsk vedú konzultácie o nemeckom občanovi odsúdenom na smrť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK/BERLÍN - Bielorusko a Nemecko vedú konzultácie o osude nemeckého občana, ktorého súd v Minsku odsúdil na smrť. S odvolaním na bieloruské ministerstvo zahraničných vecí o tom v sobotu informovala agentúra AFP.

Podľa bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna bol 30-ročný Rico Krieger odsúdený na základe šiestich článkov bieloruského trestného zákonníka vrátane terorizmu, žoldnierstva, nedovoleného narábania so strelnými zbraňami či narušovania komunikačných trás. Súdny proces s ním bol z veľkej časti neverejný a rozsudok oznámili koncom júna.

archívne video

Premiér Robert Fico nečakane navštívil nemocnicu pre odsúdených a obvinených v Trenčíne (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

"Vzhľadom na žiadosť nemeckého ministerstva zahraničných vecí Bielorusko navrhlo konkrétne riešenia dostupných možností vývoja situácie," uviedol hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz. Dodal, že ministerstvá zahraničných vecí oboch krajín vedú na túto tému konzultácie.

AFP dodala, že o Kriegerovom prípade bolo zverejnených len málo podrobností. Časť súdneho konania sa konala za zatvorenými dverami, presné obvinenia voči mužovi nie sú známe a v bieloruských štátnych médiách sa o procese objavilo len málo informácií.

Ľudskoprávna organizácia Viasna tvrdí, že Kriegerov prípad môže súvisieť s jeho pôsobením v pluku Konstantyho Kalinowského. Tento pluk je jedným z mnohých zahraničných dobrovoľníckych zoskupení, ktoré bojujú po boku ukrajinskej armády. Pomenovaný je po poľsko-bieloruskom spisovateľovi z 19. storočia. Bieloruská vláda považuje tento pluk za extrémistickú skupinu.

Krieger mal pracovať pre Nemecký Červený kríž

Podľa profilu na sieti LinkedIn, ktorý podľa Viasny patril Kriegerovi, pracoval tento nemecký občan ako zdravotník pre Nemecký Červený kríž a predtým bol zamestnaný ako ochrankár na veľvyslanectve USA v Berlíne.

Zdroj z nemeckého ministerstva zahraničných vecí v piatok pre agentúru AFP uviedol, že ministerstvo i veľvyslanectvo v Minsku "poskytujú danej osobe konzulárne služby a intenzívne sa v jej mene obracajú na bieloruské orgány". Zdroj dodal, že "trest smrti je krutá a neľudská forma trestu, ktorú Nemecko za každých okolností odmieta".

Bielorusko je jedinou európskou krajinou, ktorá uplatňuje trest smrti. Vyhradený je pre závažné zločiny ako vraždy za priťažujúcich okolností, terorizmus alebo vlastizrada. Od získania nezávislosti v roku 1991 v krajine popravili viac ako 400 ľudí. Odsúdenia cudzincov sú však mimoriadne vzácne.

Viac o téme: Odsúdený na smrťNemeckoBieloruskoNemecký občan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu