Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Smutná správa: Zomrela bývalá šéfka YouTube a kľúčová osobnosť Googlu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN FRANCISCO - Americká podnikateľka a manažérka Susan Wojcickiová, ktorá sa podieľala na štarte technologického gigantu Google a niekoľko rokov stála na čele videoplatformy YouTube, vo veku 56 rokov podľahla rakovine pľúc. Jej smrť oznámil v noci na dnes jej manžel vo facebookovom príspevku. Šéf Googlu Sundar Pichai označil jej smrť za zdrvujúcu správu pre tisícky ľudí, s ktorými spolupracovala.

 

It is with profound sadness that I share the news of Susan Wojcicki passing. My beloved wife of 26 years and mother to...

Posted by Dennis Troper on Friday, August 9, 2024

Denník Financial Times napísal, že Wojcickiová sa za svoje roky v Silicon Valley vypracovala na jednu z najvplyvnejších žien v americkom sektore nových technológií, ktorému inak dominujú muži. Googlu pomohla vybudovať jeho veľúspešné podnikanie v reklamnej sfére a v istej fáze bola v spoločnosti viceprezidentkou pre reklamné produkty.

archívne video

Markizácka hviezda Šebesta: Môj dedko bol politickým väzňom a toto mi po jeho smrti prezradil otec! (Zdroj: NL/Ján Zemiar)

S Googlem je spätá od samého začiatku, keďže jeho spoluzakladatelia Larry Page a Sergey Brin si na konci 90. rokov zriadili kanceláriu v garáži domu Wojcickiovej v kalifornskom meste Menlo Park. Wojcickiová sa potom stala 16. zamestnankyňou firmy, ktorá sa následne rozrástla v globálnej korporácii.

Riaditeľkou sa stala v roku 2006

Riaditeľkou serveru YouTube, ktorý Google kúpil v roku 2006, sa stala v roku 2014. Pod jej vedením počet užívateľov platformy na zdieľanie videí narástol na viac ako dve miliardy a jeho tržby z reklamy na skoro 30 miliárd dolárov ročne. Zároveň sa podobne ako ďalšie sociálne siete potýkala s rozmachom dezinformácií a nenávistného obsahu či podozrením, že jej algoritmus pre odporúčanie obsahu môže užívateľov radikalizovať. Z čela platformy odišla vlani vo februári.

"Susan bola jedným z najaktívnejších a nielenergnejších ľudí, ktorých som kedy stretol," uviedol Pichai vo vyhlásení, v ktorom vzdáva hold jej "neuveriteľnému životu a kariére". Wojcickiová sa podľa neho snažila budovať lepšie pracovné prostredie pre všetkých a bola svojimi spolupracovníkmi milovaná. "Jej čas na Zemi bol príliš krátky, ale nepremarnila z neho ani minútu," dodal Pichai.

Viac o téme: SmrťRakovinaŠéfkaGoogleYouTube
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu