Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Svet sa pomaly spamätáva z veľkého výpadku IT systémov: Problémy na letiskách môžu pretrvávať

Zamestnanec letiska sa snaží reštartovať obrazovku s letovými informáciami Zobraziť galériu (2)
Zamestnanec letiska sa snaží reštartovať obrazovku s letovými informáciami (Zdroj: TASR/AP/Shonal Ganguly)

LONDÝN - Podniky a služby po celom svete sa postupne spamätávajú z globálneho výpadku IT systémov, ktorý ich postihol vo štvrtok a predovšetkým v piatok. V niektorých odvetviach však problémy pretrvávajú, napísal dnes ráno web BBC News.

Výpadok, ktorý zrejme spôsobila nevydarená aktualizácia softvéru od firmy CrowdStrike, spôsobil výrazné ťažkosti v leteckej doprave, platobných systémoch či v zdravotníctve. Výpadok postihol aj Slovensko.

Dopravcovia a prevádzkovatelia služieb očakávajú, že problémy v leteckej doprave budú trvať aspoň celý víkend. V piatok bolo podľa BBC zrušených približne 4-tisíc letov a mnohé ďalšie mali meškania. Pre výpadok na mnohých letiskách v Európe i iných kontinentoch zlyhali odbavovacie systémy. Správcovia letísk a leteckej spoločnosti tak museli prejsť na záložné či ručné spôsoby odbavenia.

Svet sa pomaly spamätáva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

S nevybavenými žiadosťami a objednávkami sa teraz musia vysporiadať obchody a firmy, ktoré mali v piatok kvôli výpadku zatvorené. V niektorých podnikoch sa stále pracuje na obnove systémov. V zahraničí výpadok výrazne postihol aj banky a platobné spoločnosti. Najväčšia americká banka JP Morgan napríklad pracuje na sprevádzkovaní svojich bankomatov.

Celosvetový výpadok IT služieb so systémom Windows od spoločnosti Microsoft spôsobila nepodarená aktualizácia softvéru od kyberbezpečnostnej firmy CrowdStrike. Na Slovensku malo kvôli tomu problémy aj bratislavské letisko a niekoľko veľkých firiem.

Viac o téme: LetiskoMicrosoftVýpadok IT služiebCrowdStrike
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu