Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNE Najväčší výpadok IT systémov všetkých čias: Problémy hlási aj bratislavské letisko! Reakcia NBÚ

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky)

BERLÍN/MADRID - Na viacerých letiskách v Európe boli dnes od rána hlásené technické chyby počítačových systémov. Na nemeckom letisku Berlín-Brandenbursko pred ôsmou hodinou ráno nemohlo žiadne lietadlo štartovať ani pristáť. Príčinou je zrejme technická porucha, uviedla na svojom webe verejnoprávna stanica RBB. Španielsky prevádzkovateľ letísk Aena v rovnakom čase na sieti X oznámil "incident" počítačových systémov na všetkých španielskych letiskách, ktorý môže spôsobiť meškanie letov.

archívne video

Letisko M. R. Štefánika očakáva v letnej sezóne 2 milióny pasažierov (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

18:30 Väčšina BENU lekární v Českej republike bola dnes dočasne zatvorená kvôli celosvetovému výpadku IT služieb. Dočasne nefungovali ani e-shop a online rezervácia e-Receptu. K 18:00 zostávalo obnoviť prevádzku ešte vo viac ako stovke lekární, plne už ale fungovali lekárne s víkendovou prevádzkou, elektronický obchod i receptové rezervácie. Spoločnosť BENU ČR o tom informovala ČTK. V Česku firma prevádzkuje 375 lekární, z toho 263 vlastných a 112 franšízových. Najväčšia lekárenská sieť v Česku, Dr. Max zo skupiny Penta, problémy nehlásila. Predseda Grémia majiteľov lekární Marek Hampel na sieti X napísal, že od rána nefungovalo ani prihlásenie do lekárskeho veľkoobchodu Phoenix.

16:40 Španielsko patrí k krajinám, ktoré dnes výrazne zasiahol výpadok počítačových systémov. Na viacerých letiskách zlyhali odbavovacie systémy a zamestnanci museli odbavovať manuálne, čo v letnej špičke viedlo k meškaniu. Problémy hlásia aj zdravotnícke zariadenia vrátane lekární a tiež obchody, ktoré nemohli prijímať bezhotovostné platby, informujú španielske médiá.

Problémy s IT systémami hlásil správca španielskych letísk Aena od rána. Podľa jeho informácií neboli prílety ani odlety nikdy úplne paralyzované, ale dochádzalo k meškaniam, pretože sa na mnohých letiskách muselo odbavovať ručne. Podľa údajov k 14.30 h SELČ bolo 105 letov zrušených. Popoludní sa však situácia na letiskách v Madride, Valencii či v Alicante postupne zlepšovala, píše denník El País. Agentúra Reuters informovala, že sa cestujúci v španielskom hlavnom meste sťažovali na dlhé rady a nedostatok informácií.

15:41 Server BBC pred 14. hodinou SELČ informoval, že v Severnom Írsku výpadok postihol dve tretiny ordinácií praktických lekárov. Problémy mal podľa agentúry Reuters aj systém pre objednávanie lekárskych prehliadok v Anglicku. Podľa agentúry DPA dnes fakultná nemocnica v nemeckom Kiele a v Lübecku zrušila plánované operácie a uzavrela aj ambulancie. Fungovala len pohotovosť.

15:40 Celosvetový výpadok ukazuje, aká krehká je v princípe svetová internetová infraštruktúra. Uviedol to Tomáš Vranka, analytik spoločnosti XTB, v súvislosti s globálnymi problémami z aktualizácie bezpečnostného softvéru firmy CrowdStrike.

 "Dvaja hlavní aktéri tejto kauzy, ktorými sú Microsoft a CrowdStrike, majú akcie obchodované na burze. V takzvanom premarket obchodovaní zatiaľ akcie Microsoftu oslabujú o asi 2 %, zatiaľ čo akcie CrowdStrikeu o 12 %. Pokles akcií odzrkadľuje prípadné náklady na vzniknuté škody, ktoré od firiem môžu byť vymáhané. Rovnako tak môže byť situácia vyšetrovaná aj štátnymi orgánmi. Okrem toho ide aj o reputačný problém a riziko, ktoré investori tiež takýmto spôsobom oceňujú," spresnil.

15:20 Väčšina BENU lekární v Českej republike je dočasne zatvorená kvôli celosvetovému výpadku IT služieb. Nefunguje ani on-line rezervácia e-Receptu. ČTK o tom dnes informovala spoločnosť BENU ČR, ktorá sieť lekární prevádzkuje. Uviedla, že prevádzku pobočiek sa postupne spúšťa a na e-shope sa už systém podarilo obnoviť. Predseda Grémia majiteľov lekární Marek Hampel na sieti X napísal, že od rána nefunguje ani prihlásenie do lekárskeho veľkoobchodu Phoenix, takže nie je možné lieky objednávať a pacienti ich budú môcť dostať až na budúci týždeň. Najväčšia lekárenská sieť v Česku, Dr. Max zo skupiny Penta, problémy nehlási.

15:19 Iránsko-holandská speváčka Sevdaliza dnes na hudobnom festivale Colours of Ostrava nevystúpi. V dôsledku globálneho výpadku IT systémov letecká spoločnosť zrušila jej let. Usporiadatelia sa napriek tomu snažia umelkyňu dostať do Česka, aby mohla na festivale vystúpiť v sobotu. ČTK to povedal hovorca festivalu Henrich Vaněk. Sevdaliza, jedna z najvýraznejších osobností súčasného experimentálneho popu mala na hlavnej scéne vystúpiť dnes o 20.00 h.

15:00 Technologický expert Troy Hunt sa vyjadril k celosvetovým problémom s počítačmi. Na X/Twitter napísal: "Pravdepodobne nie je príliš skoro predpovedať: Toto bude najväčšie zlyhanie IT všetkých čias."

14:42 Pred pretekmi Formuly 1 na Hungaroringu (Maďarsko) Mercedes tvrdo pracuje na odstránení všetkých IT chýb. Ako uvádza Daily Mail, chybové hlásenia bolo možné vidieť na tabuliach pozdĺž steny boxov. Crowdstrike je jedným z oficiálnych partnerov tímu Mercedes F1 a podieľa sa na technických procesoch. Prvý tréning na Hungaroringu je už dnes.

14:01 Akciové trhy v Európe sú dnes v súvislosti s celosvetovým výpadkom IT systémov v obavách a odpisujú vyššie desatiny percent. Prepad postihol akcie spoločnosti Microsoft a najmä CrowdStrike. Klesajú aj ceny akcií niektorých aeroliniek. Uviedli to analytici, ktorých ČTK oslovila. V rovnakom duchu by sa podľa nich malo niesť aj otvorenie americkej seansy.

"Počítače so systémom Windows, ktoré používajú softvér od CrowdStrike, majú problémy, čo sa prepisuje aj do akcií. Kým akcie Microsoftu klesajú v predobchodnej fáze o 1,3 percenta, akcie CrowdStrike sa okolo 13:00 prepadajú o viac ako 12 percent," povedal ČTK analytik XTB Tomáš Cverna. Aktuálne výpadky na letiskách ovplyvňujú podľa neho nielen ceny akcií, ale môžu tiež spôsobiť letiskám a leteckým spoločnostiam straty.

13:58 Globálna technologická porucha, ktorá spôsobila okrem iného aj zastavenie systému odbavovania pasažierov viacerých leteckých spoločností, ovplyvnila v piatok aj fungovanie Medzinárodného letiska Ferenca Liszta v Budapešti. S odvolaním sa na server hang.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Spoločnosť Budapest Airport oznámila, že je potrebné rátať s meškaním letov a s výrazne dlhšími čakacími dobami pri odbavovaní pasažierov. Problém sa týka letov spoločností Eurowings, Ryanair, Turkish Airlines a Wizz Air. Niekoľko leteckých spoločností začalo v Budapešti odbavovať cestujúcich manuálne.

13:31 Počet zrušených letov na celom svete je vraj takmer 1400. Píše to „Daily Mail“ s odvolaním sa na spoločnosť Cirium, ktorá sa špecializuje na analýzu letectva. Len v USA je teda zrušených 512 spojov a v Nemecku 92.

13:26 Kľúčové spoločnosti kritickej infraštruktúry na Slovensku v pôsobnosti rezortu hospodárstva neboli zasiahnuté celosvetovým výpadkom serverov a výpočtovej techniky. Uviedla to Mária Pavlusík, hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR v súvislosti s aplikáciou CrowdStrike. Elektrárne, distribučné spoločnosti, ale aj štátna spoločnosť SPP tak podľa nej fungujú bez prevádzkových obmedzení.

Peter Habara z kancelárie Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) informoval, že úrad rieši problémy, ktoré celosvetovo, ale aj na Slovensku spôsobuje aktualizácia aplikácie CrowdStrike.

12:58 Globálne zlyhanie IT systémov spôsobuje problémy tisícom britských praktických lekárov a lekární.

Väčšina praktík v Anglicku má podľa vyhlásenia Národnej zdravotnej služby (NHS), ako informovala britská tlačová agentúra PA, ťažkosti. Problémy mali podľa toho zasiahnuť okolo 3700 lekárov. Tiesňové volanie 999 a záchranné služby zatiaľ neboli ovplyvnené.

12:55 Technologický expert Troy Hunt sa vyjadril k celosvetovým problémom s počítačmi. Na X/Twitter napísal: "Pravdepodobne nie je príliš skoro predpovedať: Toto bude najväčšie zlyhanie IT všetkých čias."

12:52 Problémy s IT neobišli ani klub Premier League Manchester United. 20-násobný anglický šampión napísal na X/Twitter:  "Bohužiaľ, z dôvodu globálneho výpadku serverov Microsoft, ktorý ovplyvňuje mnohé systémy vrátane nášho, bude dnešné ranné vydanie lístkov odložené na poludnie. Webová stránka tiež zostane nedostupná, kým sa problém nevyrieši. Tu budú poskytnuté ďalšie aktualizácie vrátane akýchkoľvek ďalších možných oneskorení."

12:40 American Airlines opäť lietajú: Americká letecká spoločnosť AA opäť lieta. Letecký gigant to oznámil na X/Twitteri.

12: 30 Celosvetový výpadok IT služieb, ktorý dnes postihol systém Windows spoločnosti Microsoft, sa v Českej republike zatiaľ týka len chodu pražského Letiska Václava Havla, uviedol dopoludnia na sieti X český vicepremiér a minister vnútra Vít Rakúšan (STAN). Bankové ani zdravotnícke systémy podľa aktuálnych informácií neboli zasiahnuté, dodal. Kľúčové IT systémy štátu podľa neho sleduje Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB).

"Celosvetový výpadok cloudových služieb Microsoft Azure sa v Česku zatiaľ dotýka len chodu pražského Letiska Václava Havla. Podľa aktuálnych informácií neboli zasiahnuté bankové ani zdravotnícke systémy," napísal Rakúšan.

12:13 Microsoft predpokladá, že globálne problémy s počítačmi sa dajú čoskoro vyriešiť. „Sme si vedomí problému, ktorý sa týka zariadení so systémom Windows v dôsledku aktualizácie softvérovej platformy tretej strany,“ povedal hovorca Microsoftu pre nemeckú tlačovú agentúru. "Predpokladáme, že riešenie sa čoskoro nájde."

O ktorého poskytovateľa služieb ide, hovorca neuviedol. Podľa medializovaných informácií malo byť spúšťačom chyba v aktualizácii programu od IT bezpečnostnej spoločnosti Crowdstrike. 

12:09 Globálny technologický výpadok, za ktorý je obviňovaný Crowdstrike, môže IT spoločnosť vyjsť draho. Oliver Roth (56), hlavný obchodník v Oddo BHF Bank, pre BILD povedal: „Hrozia súdne spory v hodnote miliárd!“

Pre skupinu dvojnásobne trpké: v priebehu niekoľkých hodín akcie Crowdstrike klesli až o 20 percent na 249 eur.

12:05 Globálne prerušenie IT spôsobuje veľké meškania aj na letisku Palma de Mallorca. Pred odbavovacími priehradkami sa tvorili dlhé rady, pretože vypadli počítače na spracovanie. Obzvlášť postihnutí sú britskí turisti.

Situácia na letisku v Hamburgu
Zobraziť galériu (4)
Situácia na letisku v Hamburgu  (Zdroj: SITA/Bodo Marks/dpa via AP)

12:03 Vyhlásenie Crowdstrike: IT spoločnosť Crowdstrike, ktorá má na svedomí globálny technologický krach, sa ozvala.

Podľa generálneho riaditeľa Georga Kurtza bol problém „identifikovaný a izolovaný“ a oprava bola vykonaná. So zákazníkmi pracujete „aktívne“. „Individuálne aktualizácie obsahu pre hostiteľov Windows nie sú ovplyvnené.

11:54 Francúzske a britské úrady nemajú zatiaľ poznatky, že by dnešné IT výpadky vo svete boli spôsobené kybernetickými útokmi. Podľa švajčiarskych úradov problémy vznikli v súvislosti s produktmi spoločnosti CrowdStrike, ktorá poskytuje programy pre kybernetickú bezpečnosť.

Francúzska štátna agentúra pre kybernetickú bezpečnosť Anssi uviedla, že situáciu vo Francúzsku a vo svete sleduje. Jej špecialisti sú v kontakte so spoločnosťami, ktoré vyvíjajú a predávajú počítačové programy, aby pochopili príčinu problémov. "Žiadny doterajší poznatok nevedie k domnienke, že tento výpadok je výsledkom kybernetického útoku," uviedla vo vyhlásení Anssi, píše agentúra AFP.

Britské bezpečnostné úrady nepristupujú k výpadkom, ktoré zasiahli letecké spoločnosti či banky, ako k udalosti, ktorú spôsobil kybernetický útok, povedal agentúre Reuters nemenovaný zdroj.

11:45 Globálne problémy s počítačmi sú badateľné aj v Škandinávii. Internetová stránka dánskej železničnej spoločnosti DSB bola ráno nedostupná a škandinávska letecká spoločnosť SAS mala technické problémy s online rezervačným systémom. V Kodani výpadok IT spôsobil, že hasičský zbor mal problémy s prijímaním automaticky prenášaných požiarnych poplachov zo systémov vo väčších spoločnostiach a úradoch. Ako dlho budú výpadky trvať, nie je jasné.

K prerušeniam došlo aj na letisku dánskeho hlavného mesta, ale na rozdiel od iných letísk zatiaľ nedošlo k prerušeniu skutočnej prevádzky. Ide len o odbavenie niektorých leteckých spoločností, povedala hovorkyňa letiska pre dánsku televíziu TV2. Podobné problémy s odbavením hlásila aj spoločnosť Swedavia, ktorá prevádzkuje desať najväčších letísk vo Švédsku.

Stanovisko NBÚ

11:33 Oslovili sme aj Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) s otázkou, či zaznamenali nejaké väčšie problémy na Slovensku. Hovorca Peter Habara odpovedal: "Národný bezpečnostný úrad aktívnym monitoringom identifikoval a ďalšou asistenciou rieši problémy s aktualizáciou aplikácie CrowdStrike Falcon Sensor. Evidujeme aj niekoľko dotknutých subjektov na Slovensku. Aktualizácia môže v niektorých prípadoch spôsobiť, že zasiahnutý počítač zobrazí známu ´modrú obrazovku´ signalizujúcu kritickú chybu Windows a nenabootuje," vysvetlil hovorca.

Podľa NBÚ problém spôsobuje celosvetové výpadky vo veľkých aj malých spoločnostiach, používajúcich uvedený produkt. Príslušníci Národného centra kybernetickej bezpečnosti poskytujú odbornú asistenciu cez incident@nbu.gov.sk.

11:29 Globálne problémy s počítačmi spôsobili poruchy aj na letisku v indickom hlavnom meste Naí Dillí. Letisko dňa X oznámilo, že niektoré služby boli dočasne ovplyvnené. Niekoľko miestnych leteckých spoločností oznámilo prerušenie online služieb, rezervácií a odbavení. Niektoré letecké spoločnosti vypĺňali palubné lístky ručne, informovali médiá.

11:26 Akcie Crowdstrike klesajú: Služby Crowdstrike sú v skutočnosti určené na ochranu pred IT problémami. Teraz existujú náznaky, že chybná aktualizácia softvéru od spoločnosti zaoberajúcej sa bezpečnosťou IT je príčinou globálneho narušenia.

Po globálnych problémoch s počítačmi sa akcie poskytovateľa IT služieb Crowdstrike dostali pod tlak. Cenné papiere v piatok ráno na frankfurtskej burze v porovnaní s predchádzajúcim dňom klesol o približne 15 percent.

Podľa medializovaných informácií malo byť spúšťačom chyba v aktualizácii programu od spoločnosti zaoberajúcej sa bezpečnosťou IT. Problémy tomu okrem iného pripísala aj energetická spoločnosť v Austrálii. Crowdstrike hovoril o problémoch v poznámke pre zákazníkov, informoval technologický web The Verge.

11:23 Problémy hlási aj slovenský Telekom.

11:03 Viaceré televízne kanály vo Francúzsku sú tiež zasiahnuté globálnymi počítačovými problémami. Platený kanál Canal+ informoval svojich predplatiteľov, že trpí následkami veľkej globálnej technickej chyby, ktorá bráni riadnemu vysielaniu jeho kanálov. Postihnutá je aj televízna stanica TF1.

Moderátor počas aktuálneho programu povedal, že stanica nemôže vysielať všetko ako obvykle. Napríklad v prehľade stávok nebolo možné zobraziť žiadne karty. Programy ale budú napriek tomu odvysielané.

11:02 Globálny výpadok IT ovplyvňuje aj letisko v Zürichu. Ako oznámilo letisko, momentálne už pristávanie nie je možné. Lety do Zürichu, ktoré sú už vo vzduchu, pravdepodobne ešte pristanú.

10:53 Na letisku v Los Angeles si cestujúci, ktorí mali letieť do Washingtonu hľadali miesto na spanie na podlahe.

MIMORIADNE Najväčší výpadok IT
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Stefanie Dazio)

Letisko v Bratislave 

10:44 "Odbavovací systém Letiska M. R. Štefánika je plne funkčný a lety sú vybavované podľa platného letového poriadku. Zaznamenali sme však výpadok odbavovacieho systému dopravcu Ryanair. O výpadku informuje dopravca priamo na svojich sociálnych sieťach, viď príloha e-mailu. Počas dnešného dňa máme naplánované 3 odlety dopravcu Ryanair - do Milána, Dalamanu v Turecku a do Dublinu. Ak bude problém pretrvávať, cestujúcich týchto letov odbavíme manuálne," uviedla pre topky.sk hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Demovičová.

Ryanair odporúča svojim klientom, byť na letisku aspoň tri hodiny pred odletom.

10:43 Problémy s počítačom postihli aj letisko v Palma de Mallorca. Podobne ako na mnohých iných letiskách, aj v budove letiska vládne chaos.

10.41 Problémy sú aj v prístave Rotterdam. Hovorkyňa pre Telegraaf povedala: „V našich priestoroch máme okolo 3000 spoločností. Chvíľu potrvá, kým budeme vedieť viac."

10:40 Technologický krach postihol dokonca aj futbalové kluby. Britský druholigový tím Blackburn Rovers píše, že platforma lístkov nefunguje.

10:33 Austrálska vláda bola nútená ráno zvolať mimoriadne zasadnutie: „Austrálska vláda na týchto vznikajúcich výpadkoch úzko spolupracuje s národným koordinátorom kybernetickej bezpečnosti,“ citovali noviny Sydney Morning Herald hovorcu vlády.

10:30 Problémy sa vedľa Berlína, Melbourne, Edinburghu alebo celého Španielska objavili aj na pražskom Letisku Václava Havla a problémy hlásia aj Spojené štáty, Francúzsko či Nórsko. Letecké spoločnosti American Airlines, United a Delta požiadali americký letecký úrad FAA o globálne zastavenie všetkých letov, pretože k problémom dochádza aj v letovej komunikácii, informovala televízna stanica ABC.

Situácia nad USA, ako ju zaznamenal FlightRadar24
Zobraziť galériu (4)
Situácia nad USA, ako ju zaznamenal FlightRadar24  (Zdroj: FlightRadar24)

10:27 Cestujúci na britskom letisku v Edinburghu nemohli dnes používať automatické skenery palubných vstupeniek a na monitoroch pri bezpečnostných kontrolách sa zobrazovala správa "server je vypnutý", informovala agentúra Reuters. Personál preto kontroloval palubné vstupenky ručne.

Letisko v Melbourne podľa ABC uviedlo, že sa "stretáva s globálnym technologickým problémom", ktorý ovplyvňuje odbavovanie letov.

10:28 "V dôsledku incidentu v počítačovom systéme dochádza k poruchám v systémoch spoločnosti Aena a na letiskách v Španielsku, čo môže spôsobiť oneskorenie. Pracujeme na tom, aby sme túto situáciu čo najskôr vyriešili," uviedol na sieti X prevádzkovateľ španielskych letísk Aena s tým, že do tej doby bude personál prevádzku odbavovať manuálne.

10:26 Podľa údajov o letoch na internetových stránkach Flightradar24 lietadlá z berlínskeho letiska štartovali ešte po ôsmej hodine rannej, ale naberali stále väčšie oneskorenie. Posledné lietadlo spoločnosti Ryanair odštartovalo o 09:18, pôvodne malo ale odletieť už o ôsmej hodine. Webová stránka využíva satelitné a radarové dáta. Veľká časť letov bola úplne zrušená, u niektorých sa očakáva odlet aj s trojhodinovým oneskorením.

10:24 Krátko pred 10:00 ohlásilo rušenie aj letisko Hamburg. Hovorkyňa letiska uviedla, že v Hamburgu boli postihnuté štyri letecké spoločnosti. Ide o Eurowings, Ryanair, Vueling, Turkish Airlines. Letecké spoločnosti by spočiatku vydávali letenky manuálne. Problémy so svojimi systémami hlási aj Lufthansa. Vraj môže dochádzať k meškaniam a individuálnym zrušeniam. Hovorca frankfurtského letiska však uviedol, že všetky systémy bežia a letová prevádzka môže prebiehať bez prerušenia.

10:16  Najväčšie obmedzenia momentálne hlásia Veľká Británia a Austrália. Okrem iného musela zastaviť svoje programovanie britská spravodajská stanica Sky News. Na statickej snímke si diváci jednoducho prečítajú: "Ospravedlňujeme sa za prerušenie. Dúfame, že čoskoro budeme môcť pokračovať vo vysielaní."

V Austrálii vraj zlyhali všetky monitory televíznej stanice ABC News. Podobný problém hlásia aj letiská v Sydney a Melbourne. Z tohto dôvodu nie je momentálne odbavenie možné pre viaceré letecké spoločnosti. Niekoľko austrálskych bánk tiež uvádza, že ich platobné systémy sú ovplyvnené prerušením a že v súčasnosti nie je možné vykonávať žiadne prevody.

 

V USA sa hovorí, že letecké spoločnosti American Airlines, United a Delta požiadali Federálny úrad pre letectvo USA o „globálnu zastávku letov pre všetky lety“. V Japonsku muselo kvôli technickým problémom predčasne zatvoriť približne 30 percent všetkých pobočiek McDonald's. Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair uviedla, že existujú problémy s IT, ktoré sú mimo jej kontroly.

10:15 Spoločnosti po celom svete spolupracujú s ponukou softvéru americkej technologickej skupiny Microsoft. Oznámili, že technický problém spôsobil celosvetové zlyhanie služby Microsoft 365. „Skúmame problém, ktorý ovplyvňuje schopnosť používateľov pristupovať k rôznym aplikáciám a službám Microsoft 365,“ píše Microsoft na platforme X. Spoločnosť preto pozoruje „pozitívny trend v dostupnosti služieb“.

Na viacerých platformách používatelia hlásia aj ďalšie problémy s aktualizáciou od kybernetickej bezpečnostnej spoločnosti Crowdstrike. „Sme si vedomí rozsiahleho problému, ktorý spôsobuje chyby na počítačoch so systémom Windows v rôznych verziách senzorov,“ uviedol online predstaviteľ Crowdstrike.

10:12  Letecké spoločnosti American Airlines, United a Delta požiadali americký letecký úrad FAA o globálne zastavenie všetkých letov, informovala televízna stanica ABC. Ide o reakciu na globálny výpadok počítačových systémov, ktorý postihol letisko po celom svete alebo britskú televíziu Sky.

Letisko v Melbourne uviedlo, že sa "stretáva s globálnym technologickým problémom", ktorý ovplyvňuje odbavovanie letov. Problémy hlási Francúzsko, Nemecko, Česko, Španielsko alebo Turecko.

Výpadky po celom svete

Technická porucha na letisku Berlín-Braniborsko sa prejavila oneskorením pri odbavovaní. Podľa nepotvrdených informácií RBB došlo k masívnemu výpadku serveru, ktorý údajne spustil núdzové systémy. Hovorkyňa letiska stanice RBB povedala, že letová prevádzka by mala byť prerušená do 10:00.

Výpadky IT systémov postihli okrem iného Britániu, Nemecko, Španielsko či Turecko

Rozsiahly výpadok počítačových systémov, ktorý mešká lety, sa popri Španielsku a Nemecku týka aj ďalších krajín. Problémy hlási aj Británia, Turecko alebo Austrália. Ťažkosti zasiahli aj ďalšie krajiny a odvetvia a sú podľa agentúry Reuters súčasťou globálneho IT výpadku.

Viac o téme: LetiskoMeškanieLetyIT systémy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu