Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Polícia v Pakistane vykonala raziu v sídle opozičnej strany expremiéra Chána

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISLAMABAD - Pakistanská polícia v pondelok prehľadala sídlo najväčšej opozičnej strany Hnutie za spravodlivosť (PTI) bývalého premiéra Imrana Chána. Údajne zadržala aj šéfa komunikačného odboru strany a jedného zo zakladajúcich členov Raúfa Hassana. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Súčasná pakistanská vláda sa pokúša o zákaz tejto populárnej opozičnej strany, pretože dostáva finančné príspevky zo zdrojov, ktoré nie sú v krajine povolené. Za uplynulé dva mesiace polícia zadržala najmenej 10 členov PTI alebo ich príbuzných. Hasan pre AFP v sobotu uviedol, že zmizli bez stopy. "Sedem z nich je len z môjho odboru, ktorý chcú ochromiť, pretože odmietame mlčať," povedal.

archívne video

Ozbrojení so samopalmi a baranidlom: Takto vtrhli policajti k expolicajtovi Kučerkovi (Zdroj: Tip čitateľa)

Vládni predstavitelia minulý týždeň uviedli, že na najvyššom súde podajú žalobu na zakladateľa strany a expremiéra Chána a bývalého prezidenta Árifa Alvího za vlastizradu.

Expremiér Chán bol pri moci od roku 2018 do roku 2022, keď stratil dôveru parlamentu. V súčasnosti čelí viac ako 170 súdnym sporom a od augusta minulého roka je vo väzení. Odvtedy ho opakovane odsúdili na dlhoročné tresty pre korupciu a morálne pochybenia. V súčasnosti patrí k najpopulárnejším politikom v krajine a svoje trestné stíhania považuje za vykonštruované.

Vo februárových voľbách kvôli odsúdeniam nemohol kandidovať. Jeho strana voľby vyhrala, avšak nezískala väčšinu a vládu zostavili menšie strany pod vedením premiéra Šáhbáza Šarífa. PTI tvrdí, že voľby boli zmanipulované a v skutočnosti má strana nárok na viac mandátov. Odborná komisia OSN tento mesiac zistila, že Chánovo zadržanie "nemalo žiadny právny základ a zdá sa, že jeho cieľom bolo diskvalifikovať ho z kandidatúry na politickú funkciu".

Viac o téme: RaziaPolícia PakistanImran ChánOpozičná strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu