Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Dôsledok masových protestov je tu: Premiérka Vadžídová opustila Dháku a rezignovala

(Zdroj: SITA/AP Photo/Rajib Dhar)

DHÁKA - Bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová opustila hlavné mesto Dháka v dôsledku masových protestov požadujúcich jej odstúpenie. Jeden z vysokopostavených zdrojov pre agentúru AFP pripustil, že by tiež mohla zo svojho postu odstúpiť, informujeme.

Vadžídová mala so svojou sestrou odísť na bezpečnejšie miesto, uviedol zdroj blízky premiérke. Podľa miestnych médií odletela vojenským vrtuľníkom do Indie, píše agentúra Reuters. Tisíce demonštrantov po jej odchode vtrhli do oficiálnej rezidencie premiérky v hlavnom meste.

O život vtedy prišlo najmenej 150 ľudí

Protesty sa v krajine začali minulý mesiac, keď študenti v uliciach demonštrovali za zrušenie systému kvót na miesta vo verejnom sektore. O život vtedy prišlo najmenej 150 ľudí a tisíce sa zranili. Najvyšší súd rozhodol o zrušení väčšiny kvót a demonštrácie ustali. Ľudia však v najnovších demonštráciách žiadajú spravodlivosť pre obete protestov a ich rodiny a tiež vyvodenie politickej zodpovednosti premiérky, ktorá v januári začala svoje štvrté volebné obdobie.

Počas protestov v nedeľu bolo zabitých najmenej 91 ľudí a stovky ich bolo zranených. Polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn a gumové projektily, aby rozohnala desaťtisíce protestujúcich. Ďalšie obete pribudli aj v pondelok počas pochodu do hlavného mesta aj napriek celonárodnému zákazu vychádzania. Kritici premiérky a skupiny na ochranu ľudských práv obvinili vládu z neprimeraného používania sily na potlačenie protestov. Premiérka i ministri to odmietajú.

Bangladéšska premiérka Vadžídová rezignovala, oznámil šéf armády

Bangladéšska premiérka šajch Hasína Vadžídová rezignovala na svoju funkciu, krajinu povedie dočasná vláda. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil šéf armády, ktorý tak potvrdil predchádzajúce správy miestnych médií. Občanov vyzval, aby ukončili násilie a dôverovali armáde.

Viac o téme: ProtestyBangladéšHasína Vadžídová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu