Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Británia obnoví financovanie agentúry OSN, ktorú Izrael obviňuje z pomoci Hamasu

Keir Starmer
Keir Starmer (Zdroj: SITA/House of Commons/UK Parliament via AP)

LONDÝN - Nová britská labouristická vláda v piatok oznámila, že obnoví financovanie Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktoré bývalý kabinet v januári pozastavil. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Môžem snemovni potvrdiť, že rušíme pozastavenie financovania UNRWA, Británia poskytne agentúre finančné prostriedky vo výške 21 miliónov libier," uviedol pri vystúpení v Dolnej snemovni parlamentu nový britský minister zahraničných vecí David Lammy. Agentúra Reuters pripomína, že ide o prvú zásadnú zmenu prístupu novej vlády k izraelsko-palestínskemu konfliktu. Vláda bývalého premiéra Rishiho Sunaka pozastavila financovanie UNRWA po obvineniach Izraela, ktorý tvrdil, že niektorí pracovníci agentúry pomáhali militantnému hnutiu Hamas pri útoku na Izrael 7. októbra minulého roka.

UNRWA je kľúčovou organizáciou

Viacero štátov vrátane Japonska, Nemecka alebo Talianska následne pozastavilo financovanie UNRWA. Nezávislá vyšetrovacia skupina OSN však v apríli uviedla, že Izrael neposkytol žiadne dôkazy o účasti pracovníkov agentúry na októbrových útokoch. Lammy uviedol, že sa uistil o tom, že agentúra podnikla opatrenia, ktorými zabezpečí spĺňanie najvyšších štandardov neutrality. Minister taktiež povedal, že UNRWA je kľúčovou organizáciou v oblasti humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, ktorá poskytuje jedlo viac ako polovici obyvateľov palestínskej enklávy. Lammy taktiež tvrdí, že žiadna iná organizácia nedokáže doručiť humanitárnu pomoc v takom objeme ako UNRWA.

Agentúra poskytuje zdravotnú starostlivosť, vzdelanie a iné formy pomoci miliónom utečencov v Pásme Gazy, v ktorom množstvo obyvateľov, najmä detí, trpí podvýživou, pripomína Reuters. Stanovisko labouristickej strany k izraelsko-palestínskemu konfliktu sa menilo s vývojom udalostí v Gaze. Labouristi čelili kritike, keď sa spočiatku konfliktu zdalo, že schvaľujú izraelské postupy v Gaze vrátane odpojenia vody a elektriny v celej oblasti. Svoj postoj neskôr zmenili a v súčasnosti strana oficiálne požaduje okamžité zastavenie bojov v oblasti. V uplynulých voľbách labouristi prehrali v piatich volebných obvodoch s nezávislými kandidátmi, ktorí zastávajú jasné propalestínske stanovisko, pričom jedným z nich bol aj bývalý líder strany Jeremy Corbyn.

Viac o téme: OSNHamasBrutánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu