Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

V Pakistane zadržali vysokopostaveného člena al-Káidy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Asim Tanveer)

ISLAMABAD - Pakistanské protiteroristické jednotky zatkli vysokopostaveného člena džihádistickej siete al-Káida. Amín al-Hak bol podľa nich blízkym spojencom niekdajšieho vodcu skupiny Usámu bin Ládina, jedného zo strojcov teroristických útokov Spojených štátoch z 11. septembra 2001.

Oddelenie boja proti terorizmu (CTD) v pakistanskej najľudnatejšej provincii Pandžáb informovalo o vznesení obvinenia voči al-Hakovi. Obviňujú ho z plánovania sabotáže cielenej na dôležitú infraštruktúru v oblasti.Hovorca CTD vo vyhlásení zadržanie tohto "vysokopostaveného vodcu al-Káidy" označil za významný prielom v boji proti terorizmu. Na akcii podľa neho spolupracovali spravodajské služby.Nezisková organizácia Counter Extremism Project na svojom webe píše, že al-Hak, narodený v roku 1960 v Afganistane, v minulosti viedol súkromnú ochranku bin Ládina, takzvanú Čiernu gardu.

Usáma bin Ládin bol údajným organizátorom a financovateľom útokov z 11. septembra 2001 na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku a na Pentagón vo Washingtone, pri ktorých zahynulo najmenej 2973 ľudí. Zlikvidovali ho špeciálne jednotky americkej armády 2. mája 2011, keď sa skrýval v dome v pakistanskom meste Abbóttabád.Pred smrťou bol bin Ládin na čele rebríčka desiatich najhľadanejších teroristov na svete. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vypísal za informácie, ktoré by viedli k jeho zadržaniu, odmenu 50 miliónov dolárov.

Viac o téme: ZadržniePakistanAl-Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu