Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Pakistan umožnil tajnej službe legálne odpočúvať telefóny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISLAMABÁD - Pakistan povolil tajnej službe riadenej armádou legálne odpočúvanie telefonátov a čítanie správ, čím posilnil jej kľúčovú úlohu v krajine. S odvolaním sa na miestne médiá o tom v stredu informovala agentúra Reuters.

Armáda v Pakistane zohráva významnú úlohu pri vytváraní i rozbíjaní vlád, pričom nové právomoci jej spravodajskej služby ISI vyvolali vlnu nevôle zo strany opozície i v sociálnych médiách. Pakistanské ministerstvo informačných technológií a telekomunikácií so zmenou oboznámili už 8. júla. "Každý, kto zákon zneužije, bude znášať následky," uviedlo v utorok ministerstvo spravodlivosti. Opatrenie sa podľa neho obmedzí na sledovanie trestnej a teroristickej činnosti a vláda zabezpečí, aby nedochádzalo k zásahom do súkromia a života ľudí.

"Federálna vláda v záujme národnej bezpečnosti povoľuje úradom v prípade podozrenia zo spáchania trestného činu... odpočúvať hovory, čítať správy a sledovať komunikáciu prostredníctvom telekomunikačného systému," uvádza sa v oznámení. Proti tomuto kroku sa v parlamente postavila opozičná strana bývalého premiéra Imrana Chána Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI), ktorá prisľúbila aj súdnu žalobu. Chán pritom v minulosti podporil sledovanie telefónov politikov, a to aj z vlastných radov, ktoré vtedy vykonávala ISI bez povolenia.

Viac o téme: Tajná službaTelefónyPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu