Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Južná Kórea v reakcii na balóny z KĽDR obnovila propagandistické vysielanie

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Južná Kórea vo štvrtok večer obnovila propagandistické vysielanie cez hranice smerom do Severnej Kórey (KĽDR), a to v reakcii na opätovné vypúšťanie balónov s odpadkami zo strany KĽDR.

Juhokórejské vysielanie cez hraničné reproduktory prebiehalo od štvrtka večera do piatka rána v oblastiach, kde sa vyskytli balóny z KĽDR. Podľa očakávaní by toto vysielanie mohlo vyvolať silnú reakciu KĽDR, ktorá je mimoriadne citlivá na akékoľvek pokusy o podkopanie jej politického systému zvonku.Južná Kórea uviedla, že KĽDR vo štvrtok popoludní vypustila smerom na juh približne 200 balónov. Išlo už o siedme vypustenie balónov od konca mája. Balóny, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou niesli odpad, smerovali k husto obývanej severnej časti provincie Kjonggi, ktorá obklopuje Soul.

Odhaduje sa, že KĽDR od konca mája vypustila už viac ako 2000 balónov s odpadkami. Ide o reakciu na letáky kritické voči Pchjongjangu, ktoré posielajú severokórejskí prebehlíci a aktivisti z Južnej Kórey.Juhokórejskí predstavitelia zatiaľ neposkytli bližšie informácie o tom, či bude armáda vysielať propagandistické správy vždy, keď KĽDR vypustí balóny. Uviedli však, že táto možnosť je súčasťou ich operačnej stratégie.

Napätie rastie

Napätie medzi Kóreami v posledných mesiacoch rastie. Dôvodom sú severokórejské raketové testy a rozsiahle americko-juhokórejské vojenské cvičenia, ktoré KĽDR vníma ako prípravu na inváziu.

Viac o téme: VysielaniePropagandaKĽDRJuan Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu