Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vzrušujúci objav vedcov: Neuveriteľný úspech! Podarilo sa im vypnúť proteín starnutia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Určitý proteín, ktorý telo produkuje vo zvýšenej miere po 55. roku života, je zodpovedný za mnohé choroby súvisiace s vekom u ľudí. Štúdia teraz ukazuje, že jeho vypnutím sa predlžuje dĺžka života myší takmer o štvrtinu. Funguje to aj u ľudí?

Hľadanie lieku, ktorý spomaľuje proces starnutia, sa tiahne ako spoločná niť ľudskou históriou. Nová štúdia ponúka nádej: Vedci z Medical Research Council Laboratory of Medical Science a Imperial College London zistili, že vyradenie proteínu nazývaného interleukín 11 (IL-11) môže predĺžiť očakávanú dĺžku života myší takmer o štvrtinu.

archívne video

Agrorezort podporí stredné odborné školstvo a vedu i výskum na univerzitách (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Vedci testovali účinky blokátora IL-11 odstránením génu, ktorý produkuje IL-11 z myší pred narodením. To predĺžilo životnosť myší v priemere o viac ako 20 percent. Iné myši boli liečené vo veku 75 týždňov - čo by u ľudí bolo asi 55 rokov - činidlom, ktoré potláča účinky IL-11 v tele.

Výsledky publikované v časopise „Nature“ boli dramatické: u myší liečených vo vyššom veku sa priemerná dĺžka života zvýšila o 22 až 25 percent. Žili v priemere takmer tri roky – v porovnaní s menej ako dva a pol rokom u neliečených myší.

Pozorovalo sa len niekoľko vedľajších účinkov

Liečba výrazne znížila úmrtia zvierat spôsobené rakovinou. Znižovala tiež množstvo chorôb spôsobených fibrózou, chronickým zápalom a zlým metabolizmom, čo sú všetky znaky starnutia. Bolo však pozorovaných len niekoľko vedľajších účinkov.

"Tieto výsledky sú veľmi vzrušujúce," povedal Stuart Cook z Laboratória lekárskych vied v Londýne a spoluautor štúdie podľa vyhlásenia. "Ošetrené myši mali menej rakoviny a nemali obvyklé známky starnutia a krehkosti." Vedci tiež pozorovali zníženie rozpadu svalov a zlepšenie svalovej sily. "Inými slovami, staré myši, ktoré dostávali anti-IL-11, boli zdravšie," povedal Cook.

Výskumníci boli na stope proteínu IL-11 už mnoho rokov a v roku 2018 dokázali preukázať jeho škodlivé účinky. Predtým sa predpokladalo, že proteín bol evolučným zvyškom u ľudí a do značnej miery nepotrebný. Po 55. roku života ľudské telo zvyšuje produkciu IL-11. Nedávny výskum spája proteín s mnohými chorobami súvisiacimi s vekom, ako sú metabolické poruchy, strata svalov a krehkosť.

"Lákavá príležitosť"

Autori štúdie preto svoje najnovšie zistenia vnímajú aj ako prístup k možnému prostriedku proti starnutiu u ľudí: „Aj keď tieto výsledky boli získané len u myší, existuje lákavá možnosť, že lieky by mohli mať podobný účinok aj u starších ľudí,“ povedal Cook. Liečba anti-IL-11 sa v súčasnosti testuje v klinických štúdiách na ľuďoch na iné choroby – čo umožňuje skúmať vplyv na starnúcich ľudí.

V súčasnosti sa tiež skúšajú mnohé ďalšie látky ako možné látky proti starnutiu, ako je napríklad liek na cukrovku metformín a látka rapamycín. Uvažuje sa aj o cielenom predlžovaní telomér, ochranných uzáverov na koncoch chromozómov. Ďalšou potenciálnou zázračnou látkou je spermidín, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách, rovnako ako taurín.

Vedci v aktuálnej štúdii IL-11 varujú, že výsledky boli zatiaľ získané len na myšiach. Bezpečnosť a účinnosť liečby u ľudí je potrebné ďalej skúmať v klinických štúdiách predtým, ako sa začne zvažovať použitie anti-IL-11 liekov na predĺženie života.

Viac o téme: ObjavStarnutieVedci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu