Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Úchvatný objav pri pobreží Grécka: Odborníci našli skutočnú Atlantídu! Takto vyzerala pred zatopením

(Zdroj: X/ArysPan)

PAVLOPETRI – O legendárnej Atlantíde bolo napísaných množstvo piesní a dokonca sa stala inšpiráciou aj pre niektoré filmy. Napriek tomu, že mnohí veria, že ide o bájne miesto, odborníci našli jeho mytologický náprotivok. Je oveľa starší ako bájna Atlantída a nachádza sa pri pobreží Grécka.

Predpokladá sa, že Pavlopetri je staré približne 5 000 rokov, ale objavené bolo až v 20. storočí a odborníci stále odhaľujú jeho tajomstvá a poklady. Mesto z doby bronzovej bolo prvýkrát identifikované pri pobreží južného gréckeho Peloponézu v roku 1904 geológom Folkionom Negrisom. Až do roku 1967, keď ho znovu objavil Nicholas Flemming z Oceánografického inštitútu na Southamptonskej univerzite, bolo neprebádané. Nasledujúci rok strávil Fleming v sprievode skupiny archeológov z Cambridgeskej univerzity šesť týždňov prieskumom utopeného mesta, ktoré leží ponorené v hĺbke približne tri až štyri metre. 

Výskumníci následne zmapovali staroveké mesto, ktoré sa mohlo pochváliť najmenej 15 samostatnými budovami, ako aj nádvoriami, ulicami a hrobkami. Z morského dna vytiahli aj množstvo artefaktov vrátane keramiky a malej bronzovej figúrky, ktoré datovali do obdobia medzi rokmi 2800 a 1180 pred naším letopočtom. Samotné budovy mesta však pochádzajú z obdobia približne 1650 až 1180 rokov pred naším letopočtom. Mohli by ste si myslieť, že objav dávno strateného mesta pochovaného pod morskými vlnami vyvolá poriadny rozruch. V skutočnosti však trvalo ďalších 40 rokov, kým sa lokalite Pavlopetri dostalo ďalšej pozornosti zo strany odborníkov. 

V roku 2009 začal medzinárodný tím odborníkov z Eforátu podmorských pamiatok gréckeho ministerstva kultúry, Gréckeho centra pre námorný výskum a Nottinghamskej univerzity päťročný projekt podrobného vykopávania a výskumu mesta. Počas prieskumu tím objavil ďalších 9 000 metrov štvorcových nových budov vrátane veľkej obdĺžnikovej haly a stavieb, ktoré lemovali predtým skrytú ulicu, uvádza portál IFLScience. Našli tiež keramiku, ktorá potvrdila, že mesto existovalo v mykénskom období (posledná fáza doby bronzovej v starovekom Grécku), a dôkazy, ktoré naznačujú, že bolo obývané približne od roku 3000 pred našim letopočtom do roku 1100 pred našim letopočtom, kedy v ňom žilo približne 500 až 2000 ľudí. 

Čo nakoniec Pavlopetri poslalo na dno mora, zatiaľ nie je známe. Niektorí odborníci sa však domnievajú, že ho mohlo potopiť zemetrasenie, ku ktorému došlo buď okolo roku 1000 pred našim letopočtom, alebo v roku 375 nášho letopočtu. Ale vzhľadom na to, že mesto vzniklo ešte pred Platónovým alegorickým opisom Atlantídy, niektorí ľudia s nadšením predpokladajú, že Pavlopetri bol skutočnou inšpiráciou pre tento trblietavý stratený kontinent, ktorý dodnes fascinuje verejnosť aj expertov, informuje portál Experience Magazine.

Viac o téme: GréckoAtlantídaPavlopetri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu