Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Centrom hlavného mesta Izraela otriasol výbuch: Hlásia 1 mŕtveho a 7 ľahko zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV- Jeden človek zahynul a prinajmenšom sedem ďalších utrpelo ľahké zranenia zrejme v dôsledku výbuchu, ku ktorému došlo v noci na piatok v centre Tel Avivu.

Do oblasti boli vyslaní policajti, hasiči, záchranári aj pyrotechnici. Záchranári prehľadávali aj okolie, pričom v byte neďaleko miesta výbuchu našli bezvládne telo muža. Ďalších zranených previezli do nemocnice. Príčina výbuchu dosiaľ nie je známa, zisťujú ju izraelské obranné sily (IDF).

Armáda preveruje, či explóziu na ulici Bena Jehudu nespôsobil útok dronom. Policajti prehľadávajú oblasť, a zisťujú, či sa v nej nenachádzajú podozrivé predmety.

Na mieste bezprostredne podľa vyjadrenia zasahujúcich zložiek nevypukol požiar. Ľudia žijúci v bezprostrednej blízkosti však hlásili, že v dôsledku výbuchu sa im v domácnostiach rozbili viaceré predmety. Úrady obyvateľov vyzvali, aby rešpektovali bezpečnostné pokyny a nedotýkali sa prípadných šrapnelov či úlomkov, ktoré by moli obsahovať výbušniny.

Jemenskí povstalci tvrdia, že na Tel Aviv v noci zaútočili dronom

Iránom podporovaní jemenskí povstalci sa v piatok prihlásili k nočnému útoku bezpilotným lietadlom na izraelský Tel Aviv, pri ktorom zahynul jeden človek a ďalších najmenej desať ľudí sa zranilo. Bezprostredne nebolo známe, čo výbuch v centre Tel Avivu spôsobilo. Armáda preverovala, či k explózii na Ulici Elizera Ben Jehudu nedošlo v dôsledku útoku dronom. Policajti tiež začali prehľadávať oblasť a zisťovať, či sa v nej nenachádzajú podozrivé predmety.

Zodpovednosť za útok napokon prevzali jemenskí povstalci - húsíovia. V súlade so svojím doterajším konaním informovali, že išlo o vyjadrenie solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde od vlaňajšieho októbra prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. V útokoch budú podľa vyhlásenia naďalej pokračovať.

Podľa predbežného vyšetrovania protivzdušná obrana "veľké" bezpilotné lietadlo s dlhým doletom identifikovala, avšak pre ľudské pochybenie ho nezneškodnila. Preto nebol vyhlásený ani poplach.Denník Times of Israel s odvolaním sa na saudskoarabské médiá napísal, že húsíovia vypálili v noci na Izrael balistickú strelu a štyri drony. Raketu a tri bezpilotné lietadlá zneškodnili americké sily pôsobiace v regióne, štvrtý dron sa dostal až do Tel Avivu, kde zrejme vybuchol vo vzduchu. Jeho úlomky potom spôsobili smrť osoby a zranenia.

Do oblasti výbuchu boli v noci vyslaní policajti, hasiči, záchranári aj pyrotechnici. Po prehľadaní okolia našli záchranári v neďalekom byte bezvládne telo muža. Ďalších zranených previezli do nemocnice.Na mieste podľa vyjadrenia zasahujúcich zložiek nevypukol požiar. Ľudia žijúci v bezprostrednej blízkosti však hlásili, že v dôsledku výbuchu sa im v domácnostiach rozbili viaceré predmety. Úrady obyvateľov vyzvali, aby rešpektovali bezpečnostné pokyny a nedotýkali sa prípadných šrapnelov či úlomkov, ktoré by moli obsahovať výbušniny.
 

Viac o téme: ZraneníIzraelTel AvivVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu