Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Prezident Azerbajdžanu sa zaviazal pomôcť francúzskym územiam získať nezávislosť

Ilham Alijev
Ilham Alijev (Zdroj: TASR/AP Photo)

BAKU - Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa zaviazal pomôcť francúzskym zámorským územiam získať nezávislosť. Ide o ďalší zo série krokov, ktoré Azerbajdžan stavajú proti Francúzsku v súvislosti s dlhodobými konfliktmi v kaukazskom regióne, informuje správa agentúry Reuters.

Reuters pripomenula, že vzťahy medzi Azerbajdžanom a Francúzskom sú zložité, odkedy Azerbajdžan minulý rok obsadil enklávu Náhorný Karabach a porazil arménske separatistické sily. Francúzsko je pritom tradičným podporovateľom Arménska.

archívne video

Slovenskí reprezentanti odchádzajú na zápas s Francúzskom (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Martin Hrotek)

Azerbajdžanskí predstavitelia sa pred časom zamerali na francúzske územie Nová Kaledónia v južnom Tichomorí, ktoré už týždne sužujú násilnosti z dôvodu námietok domorodých Kanakov proti spornej volebnej reforme.

Alijev ich snahám najnovšie vyjadril podporu na mediálnom fóre

Stalo sa tak niekoľko dní pred otvorením olympijských hier v Paríži a tesne po tom, ako sa v Baku konal kongres, na ktorom sa zišli zástancovia nezávislosti Novej Kaledónie a ďalších francúzskych území vrátane Korziky, ostrovov v Karibiku a Tichomorí.

"Budeme vás podporovať, kým nebudete slobodní," prisľúbil Alijev a ako francúzske územia, ktoré podľa neho stále podliehajú kolonializmu, spomenul Komorské ostrovy či ostrov Mayotte. Francúzske médiá uvádzajú, že účastníci spomínaného stretnutia ostro kritizovali súčasné francúzske vedenie a azerbajdžanská delegácia bola pozvaná na návštevu Novej Kaledónie.

Francúzsko v máji obvinilo Azerbajdžan z "masívnej a koordinovanej" on-line kampaň obviňujúcej francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie. Francúzska vládna agentúra Viginum v tejto súvislosti poukázala na manipuláciu s informáciami na platformách ako Facebook a X., pričom za pôvodcu týchto dezinformácií označila "azerbajdžanských aktérov". Manipulácia s informáciami zahŕňala úpravu fotografií a ich šírenie pomocou hashtagov a hromadného preposielania. Azerbajdžan tieto obvinenia Paríža poprel.

Viac o téme: PomocNezávislosťAzerbajdžanFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu