Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Japonský premiér sa ospravedlnil obetiam nútenej sterilizácie z rokov 1948-96

Fumio Kišida Zobraziť galériu (2)
Fumio Kišida (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

TOKIO - Japonský premiér Fumio Kišida sa v stredu ospravedlnil obetiam už neplatného eugenického zákona, na základe ktorého v rokoch 1948 – 1996 násilne sterilizovali tisíce ľudí.

"Zodpovednosť vlády ako vykonávateľa eugenického zákona je mimoriadne veľká. V mene vlády sa úprimne ospravedlňujem," povedal Kišida vo svojej kancelárii v Tokiu a poklonil sa skupine obetí.Kišida tiež prisľúbil, že prijme nové opatrenia na zabezpečenie toho, aby obete dostali ďalšie odškodnenie k platbe z roku 2019 vo výške 3,2 milióna jenov (približne 19.000 eur), ktorá bola podľa aktivistov príliš nízka.

Fumio Kišida
Zobraziť galériu (2)
Fumio Kišida  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Ospravedlnenie nasleduje po rozhodnutí japonského najvyššieho súdu z 3. júla, podľa ktorého je zákon protiústavný a 20-ročná premlčacia lehota, ktorá bráni niektorým obetiam získať odškodnenie, sa nemôže uplatňovať.Vláda, ktorá sa v roku 2019 ospravedlnila, priznáva, že na základe zákona, ktorého cieľom bolo "zabrániť vytváraniu nekvalitných potomkov", násilne sterilizovali približne 16.500 ľudí vrátane osôb s mentálnym alebo fyzickým postihnutím.Ďalších 8500 ľudí podstúpilo sterilizáciu so svojím súhlasom, hoci právnici tvrdia, že pravdepodobne išlo o de facto nútené zákroky vzhľadom na nátlak, ktorému boli jednotlivci vystavení.

Vo vládnom oznámení z roku 1953 sa uvádza, že pri operáciách sa môžu použiť fyzické obmedzenia, anestézia a dokonca "podvod".Táto temná kapitola japonskej histórie sa opäť dostala do centra pozornosti v roku 2018, keď žena šesťdesiatnička zažalovala vládu za zákrok, ktorý podstúpila vo veku 15 rokov, čím sa otvorila brána pre podobné žaloby.V nadväznosti na rozhodnutie najvyššieho súdu začala nestranná skupina zákonodarcov študovať nové odškodnenie s cieľom predložiť právne predpisy v parlamente ešte tento rok.

Viac o téme: OspravedlnenieSterilizáciaJaponskoFumio Kišida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu