Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Vláda rozhodla: Na Kysuce aj do Prešova mieria veľké investície! Sľubujú stovky pracovných mist

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

BRATISLAVA - Spoločnosť Schaeffler Kysuce plánuje vynaložiť investície vo výške 22,62 milióna eur do nového výrobného programu pre odvetvie elektromobility v Kysuckom Novom Meste. Na tento zámer spoločnosť získa štátny investičný stimul vo výške tri milióny eur vo forme úľav na dani z príjmov. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý v stredu schválila vláda. Spoločnosť De Jong Slovakia plánuje vybudovanie nového závodu na výrobu nerezových zásobníkov vody pre tepelné čerpadlá v Prešove za 63,09 milióna eur. Na tento zámer dostane firma štátnu investičnú pomoc vo forme úľavy na dani z príjmov vo výške 11,42 milióna eur. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý v stredu schválila vláda.

archívne video

Tlačová konferencia Erika Tomáša na tému: Práca namiesto dávok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Cieľom investičného zámeru prijímateľa je rozšírenie kapacity existujúcej prevádzkarne na výrobu predných a zadných elektrických osí pre e-mobilitu," uviedlo Ministerstvo hospodárstva SR v schválenom materiáli. Schaeffler pôvodne požiadal o poskytnutie investičnej pomoci v celkovej sume viac ako deväť miliónov eur vo forme úľavy na dani z príjmov. Cieľom investície je rozšírenie kapacity existujúcej prevádzkarne na výrobu predných a zadných elektrických osí pre elektromobilitu. Celá produkcia je určená na export v rámci trhu Európskej únie.

Vláda rozhodla: Na Kysuce
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Spoločnosť plánuje zrealizovať svoj investičný zámer v rokoch 2024 až 2027 a finančné prostriedky vynaložiť na obstaranie dlhodobého hmotného majetku vo forme budov, strojov, prístrojov a zariadení. V priamej súvislosti s investíciou plánuje podľa návrhu vytvoriť do konca roka 2026 spolu 11 nových pracovných miest a dosiahnuť zvýšenie výroby o 57,4 %. Firma je súčasťou skupiny Schaeffler, Nemecko, ktorá je celosvetovo významným dodávateľom v oblasti automobilového a priemyselného sektora. Na Slovensku zamestnáva viac ako 8000 zamestnancov a produkuje tržby v hodnote viac ako jedna miliarda eur. Patrí k najvýznamnejším zamestnávateľom v automobilovom priemysle na Slovensku, najmä v Žilinskom kraji. V súčasnosti má dva výrobné závody v Kysuckom Novom Meste a Skalici, obchodné zastúpenie pre Slovensko v Kysuckom Novom Meste a centrum zdieľaných služieb v Žiline.

De Jong dostane na nový závod v Prešove investičný stimul 11,4 mil. eur

De Jong plánuje zrealizovať svoj investičný zámer v rokoch 2024 až 2026 a finančné prostriedky vynaložiť na obstaranie dlhodobého hmotného majetku vo forme strojov, prístrojov a zariadení. V priamej súvislosti s investíciou plánuje do konca roka 2028 vytvoriť 150 nových pracovných miest. Počiatočná výrobná kapacita nového závodu bude 350.000 kusov nerezových zásobníkov ročne v očakávanej hodnote viac ako 100 miliónov eur. Závod bude môcť zavedením druhej zmeny potenciálne zvýšiť kapacitu až na 700.000 kusov ročne.

Investičný zámer plánuje spoločnosť realizovať v prenajatých existujúcich priestoroch určených na priemyselnú výrobu. Začiatok výroby je naplánovaný na január 2026 a celá produkcia novozriadenej prevádzkarne bude určená na export v rámci Európskej únie. Firma De Jong je súčasťou medzinárodnej skupiny Rheem Manufacturing Company so sídlom v Spojených štátoch amerických. Od roku 1988 sa skupina Rheem stala súčasťou skupiny Paloma Industries z Nagoje, Japonsko, ktorá je najväčším svetovým výrobcom plynových spotrebičov. Skupina Rheem je v USA najväčším výrobcom produktov v oblasti ohrevu vody a jej výrobky sa predávajú v 88 krajinách sveta.

Viac o téme: VládaInvestíciaStimulSchaefflerDe Jong Slovakia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu