Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Južná Kórea a Japonsko majú obavy zo silnejúcich väzieb medzi Ruskom a KĽDR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, File)

WASHINGTON - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a japonský premiér Fumio Kišida vyslovili obavy zo silnejúcich väzieb medzi Ruskom a Severnou Kóreou a dohodli sa na ďalšej spolupráci v oblasti bezpečnosti, uviedol vo štvrtok Junov prezidentský úrad. Informuje agentúra Reuters.

Predstavitelia oboch krajín spolu rokovali v stredu počas summitu NATO vo Washingtone. Vojenská a ekonomická spolupráca medzi Ruskom a Severnou Kóreou predstavuje podľa Juna bezpečnostný problém pre východnú Áziu, ale aj pre celý svet.

archívne video

Kaliňák v NATO o dlhodobých finančných záväzkoch pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Soul a Washington taktiež obvinili Severnú Kóreu z toho, že dodáva zbrane Rusku, ktoré ich následne využíva vo vojne na Ukrajine. Pchjongjang a Moskva tieto tvrdenia odmietajú.

Juhokórejský prezident dodal, že silnejúce väzby medzi KĽDR a Ruskom zdôrazňujú význam trojstranného summitu v Camp David, na ktorom minulý rok posilnili spoluprácu v oblasti obrany i hospodárstva so Spojenými štátmi a Japonskom.

Od svojho nástupu do funkcie v roku 2022 sa Jun snaží napraviť vzťahy s Japonskom, ktoré narušili historické spory týkajúce sa japonskej okupácie Kórey v rokoch 1910-45.

Viac o téme: ObavyRuskoJaponskoKĽDRJužná KóreaSilnejúce väzby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu