Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

V Rostovskej atómovej elektrárni obnovili prevádzku odstaveného bloku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VOLGODONSK - V jadrovej elektrárni pri meste Volgodonsk na juhu Ruska v stredu obnovili prevádzku jedného zo štyroch blokov, ktorý v utorok odpojili na základe falošného poplachu, citovala agentúra Reuters prevádzkovateľa Rosenergoatom.

"Energetický blok č. 1 Rostovskej atómovej elektrárne bol opätovne pripojený k sieti a začal poskytovať elektrinu," napísala na sieti Telegram spoločnosť Rosenergoatom, ktorá je prevádzkovou dcérskou spoločnosťou ruskej štátnej spoločnosti pre atómovú energiu Rosatom. Rostovská atómová elektráreň, známa aj pod názvom Volgodonská atómová elektráreň, spustila činnosť svojho prvého bloku v roku 2001 a je najväčšou elektrárňou na juhu Ruska s celkovou kapacitou 4071 megawattov.

Zabezpečuje približne 75 percent výroby elektrickej energie v Rostovskej oblasti a je napojená na rozvodnú sieť ďalších regiónov juhu európskej časti Ruska. Bloky v elektrárni Rostov museli v minulosti už viackrát odstaviť. V októbri 2021 jeden reaktor odstavili po úniku pary. V júni 2023 v elektrárni vypukol požiar a v marci tohto roka elektráreň zasiahol útok ukrajinských dronov, ktoré dočasne vyradili z prevádzky dva bloky elektrárne. Juh Ruska zároveň postihla vlna horúčav, ktorá spôsobila hromadné výpadky elektrickej energie vo viacerých regiónoch.

Viac o téme: ElektráreňBlokRostov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu