Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Boje pokračujú! Ukrajinské úrady hlásia mŕtvych po ruskom ostreľovaní a bombardovaní

Bomby FAB-500 zhodené ruským bombardérom Su-34 Zobraziť galériu (4)
Bomby FAB-500 zhodené ruským bombardérom Su-34 (Zdroj: TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service photo)

KYJEV - Najmenej päť mŕtvych a 17 zranených si vyžiadalo ruské ostreľovanie a bombardovanie Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil dnes šéf oblastnej správy Vadym Filaškin. Ukrajinské úrady v Chersonskej oblasti na juhovýchode krajiny hlásia, že pri nálete ruského dronu utrpeli zranenia dvaja ľudia, muž a žena vo veku 47 a 73 rokov. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Čo znamená pre Ukrajinu NATO? (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE 

21:52 Keďže Ukrajina zúfalo hľadá hotovosť na financovanie svojich obranných a vojnových rozpočtových potrieb, krajine dochádza čas pred termínom 1. augusta na to, aby sa dohodla s veriteľmi na tom, aká časť jej zahraničného dlhu bude odpísaná takzvaným „strihom“.

21:33 Ukrajina odmieta obvinenia Ruska z prípravy falošných vlajok na 2 ukrajinských priehradách. "Jediným dôvodom hrozieb pre civilistov a ničenia kritickej infraštruktúry na Ukrajine je ruská agresia," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

21:22 Traja ľudia utrpeli zranenia v dôsledku detonácie míny na tripwire, keď sa 12. júla pokúšali o evakuáciu v dedine Starycja, uviedla miestna prokuratúra.

21:00 Ukrajina nechce podnikať na ruskom území symbolické, demonštratívne útoky, ale systematicky ničiť letecké základne, kde je umiestnené strategické letectvo, ktoré vykonáva úmyselné masívne útoky na civilné obyvateľstvo a civilné objekty. Na platforme Telegram to v piatok uviedol Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala agentúra DPA. Kyjev chce tiež zasiahnuť infraštruktúru umožňujúcu Rusku vedenie vojny. Podoľak však zdôraznil, že výber cieľov by nebol v žiadnom prípade bezhlavý. "Správnou stratégiou je oslabiť Rusko tromi spôsobmi: Zvýšením nákladov na vedenie vojny, zničením logistiky a predĺžením času potrebného na dopravenie zdrojov na bojisko," napísal Podoľak.

20:35 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v piatok poprelo tvrdenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej, že Kyjev plánuje zinscenovať útoky na vlastné priehrady s cieľom obviniť z útoku Rusko. Vyhlásenie zároveň označilo za novú zastrašovaciu taktiku. Informuje o tom agentúra Reuters. "Skutočným cieľom takýchto vyhlásení Moskvy je zastrašiť ukrajinskú spoločnosť a zavádzať medzinárodné spoločenstvo a médiá," uvádza vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo. "Ukrajina nemôže mať žiadny reálny zámer alebo motív na zničenie vlastnej infraštruktúry alebo ohrozenie vlastného obyvateľstva. Pokiaľ ide o zvaľovanie viny na Rusko, ruský režim si to zariaďuje sám svojimi vlastnými vojnovými zločinmi," dodalo ministerstvo.

20:27 Podľa českého prezidenta Petra Pavla nemožno v najbližšej dobe očakávať vo vojne na Ukrajine významný prielom na frontovej línii. Ak Ukrajina odolá ruskému tlaku, k určitému posunu by podľa neho mohlo dôjsť na prelome rokov. Povedal to v piatok v rozhovore na pôde amerického think tanku Atlantic Council. Uviedol tiež, že v rámci českej iniciatívy by malo na Ukrajinu doraziť v júli aj v auguste asi 50.000 kusov delostreleckej munície.

20:10 Z iniciatívy ruskej strany sa v piatok uskutočnil telefonický rozhovor medzi ruským ministrom obrany Andrejom Belousovom a jeho americkým náprotivkom Lloydom Austinom. Informuje o tom agentúra AFP odvolávajúcej sa na ruské médiá. Ministri diskutovali "o predchádzaní bezpečnostným hrozbám a znižovaní rizika možnej eskalácie", cituje agentúra RIA Novosti z vyhlásenia ruského ministerstva obrany. Ďalšie podrobnosti ruská strana nezverejnila.

19:40 Najmenej päť mŕtvych a 17 zranených si vyžiadalo ruské ostreľovanie a bombardovanie Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil dnes šéf oblastnej správy Vadym Filaškin. Ukrajinské úrady v Chersonskej oblasti na juhovýchode krajiny hlásia, že pri nálete ruského dronu utrpeli zranenia dvaja ľudia, muž a žena vo veku 47 a 73 rokov.

19:07 Prezident Peter Pavol verí, že jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj je spokojný s výsledkami summitu Severoatlantickej aliancie, ktorý sa tento týždeň uskutočnil vo Washingtone. Povedal to dnes v debate v texaskom Houstone. Ukrajina síce nedostala priamu pozvánku do aliancie, získala ale prísľuby konkrétnej podpory z hľadiska vojenského materiálu i rad bilaterálnych dohôd.

18:58 USA nepovoľujú Ukrajine používať rakety ATACMS na „hlboké“ útoky proti Rusku, ale to sa môže zmeniť. Na brífingu to oznámila zástupkyňa tlačového tajomníka Pentagonu Sabrina Singhová.

18:05 Nemecká vláda v piatok uviedla, že Berlín berie správy o sprisahaní s cieľom zavraždiť šéfa zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall vážne a nenechá sa zastrašiť Ruskom. Údajný chystaný útok na Armina Pappergera bol vraj súčasťou plánov ruskej vlády na zabitie čelných predstaviteľov zbrojárskeho priemyslu po celej Európe, ktorí podporujú vojenské úsilie Ukrajiny, uvádzajú agentúry AP a Reuters. "Nenecháme sa zastrašiť Ruskom a budeme naďalej robiť všetko pre to, aby sme zabránili ruským hrozbám v Nemecku," uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

17:44 Nikto nemôže poprieť, že Rusko je v súčasnosti skutočne urgentnou, priamou a najvážnejšou hrozbou v Európe. V rozprave pri príležitosti 25. výročia vstupu Českej republiky do Severoatlantickej aliancie a 75. výročia jej založenia to dnes v Houstone v americkom štáte Texas povedal náčelník českého generálneho štábu Karol Řehka. Pre bezpečnosť a obranu je podľa neho zásadná jednota, summit NATO vo Washingtone ju podľa neho ukázal.

17:20 Ruská armáda zrejme použila pri vzdušnom údere na Ukrajinu imitácie útočných dronov, vyplýva z dnešného vyjadrenia veliteľa ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka. Ruskí vojaci sa podľa neho napodobeninami pravdepodobne snažili preťažiť ukrajinskú protivzdušnú obranu. Hlavným cieľom ruského útoku v noci na dnes bolo západoukrajinské mesto Starokosťantiniv, kde sa nachádza dôležitá letecká základňa.

17:02 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová sa vyhráža zničením kyjevskej jadrovej elektrárne a nádrže Kanev. "Kyjev pripravuje zničenie priehrad kyjevskej vodnej elektrárne a nádrže Kanev, bude to ďalšia cynická provokácia voči Ruskej federácii," povedala Zacharovová.

16:37 Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v piatok prijala rezolúciu, v ktorej odsúdila pondelkový ruský raketový útok na detskú nemocnicu Ochmatdyt v Kyjeve. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

16:25 Jednému z najvyšších daňových úradníkov Kyjeva, obvinenému z brania úplatkov, hrozí 10 rokov väzenia. SBU uviedla, že úradník údajne zobral peniaze od riaditeľa spoločnosti so sídlom v Kyjeve, ktorá sa zaoberá veľkoobchodným predajom paliva.

15:55 Fínsky parlament vo štvrtok schválil zákon, ktorý umožní pohraničnej stráži odvracať migrantov prichádzajúcich z Ruska a príslušným úradom dovolí zamietnuť ich žiadosť o azyl. Odporcovia zákona tvrdia, že takáto legislatíva je v rozpore s ústavou aj medzinárodnými dohodami. Informuje o tom agentúra AP.

15:47 Výbuchy hlásili neďaleko letiska v Ruskom okupovanom Mariupole. V Ruskom okupovanom Mariupole v Doneckej oblasti došlo 12. júla k sérii výbuchov, uviedol Petro Andriushchenko, poradca exilového starostu mesta.

15:14 Lotyšský ústavný súd uznal zákaz ruskojazyčných škôl v krajine za legálny.

14:40 Ruská vláda plánuje zablokovať YouTube v septembri, informoval ruský proštátny portál Gazeta ru 12. júla s odvolaním sa na zdroj blízky prezidentskej administratíve a zdroj zo spoločnosti, ktorá zhromažďuje údaje pre orgány činné v trestnom konaní.

14:25 Zatiaľ čo niektoré ruské hovoriace hlavy vyzývajú, aby bolo zabitých viac Ukrajincov, Zelenského hlavný poradca nalieha na väčšiu pomoc Západu pri zastavení vojny „genocídy“.

14:10 Tvrdenia médií, že Rusko plánovalo zavraždiť generálneho riaditeľa nemeckej zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall sú založené na nepravdivých informáciách. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň uviedol, že prerieknutia amerického prezidenta Joea Bidena sleduje celý svet, no ide o vnútornú záležitosť USA. Informuje o tom agentúra Reuters.

13:40 Súd v Ruskom okupovanej časti Doneckej oblasti na východe Ukrajiny odsúdil zamestnanca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na 14 rokov väzenia za špionáž pre bližšie nešpecifikované zahraničné agentúry. Oznámila to v piatok ruská generálna prokuratúra, píše agentúra Reuters.

12:40 Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin vyzval Medzinárodný trestný súd (ICC) na vyšetrovanie Ruska v súvislosti s raketovým útokom na detskú nemocnicu Ochmatdyt v Kyjeve. Informuje o tom agentúra Reuters.

"V záujme medzinárodnej spravodlivosti stoja prípady ako úmyselný útok na najväčšiu detskú nemocnicu v Kyjeve za to, aby boli postúpené ICC," uviedol Kostin vo štvrtok večer pre Reuters vo rozhovore v Haagu, kde tento medzinárodný súd sídli.

12:20 Južná Kórea zdvojnásobí príspevky do ukrajinského fondu NATO.

11:40 V regióne Belgorod od rána funguje protivzdušná obrana.

11:20 Ukrajina nie je pripravená na protiútok v roku 2024 pre pomalé dodávky západných zbraní, uviedol The New York Times.

10:38 Video úlomkov ruských rakiet dopadajúcich na obchodné centrum v Kyjeve 8. júla.

9:41 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 12. júlu, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

9:24 Na summite NATO v USA podpísalo „Ukrajinskú zmluvu“ viac ako 20 krajín.

9:16 YouTube v Rusku bude od dnešného dňa spomalený, tvrdia ruské médiá.

8:21 Pentagon odhalil podrobnosti o novom balíku americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

8:14 Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v noci na piatok zostrelili päť riadených striel s plochou dráhou letu Ch-101 a 11 z 19 dronov, ktorými útočilo Rusko. Informujeme o tom na základe správu agentúry Reuters. Hlavným cieľom ruského útoku bolo mesto Starokosťantyniv v Chmeľnyckej oblasti, v ktorom sa nachádza dôležitá letecká základňa, uviedli ukrajinské vzdušné sily. Dodali, že ide o častý terč ruských útokov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu