Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Južnú Európu a Balkán sužuje vlna mimoriadnych horúčav: Teploty stúpajú nad 40 stupňov Celzia

(Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

RÍM - Južnú Európu a Balkán sužuje vlna mimoriadnych horúčav, pričom teploty v mnohých oblastiach stúpajú nad 40 stupňov Celzia. Tento mesiac je to pre niektoré krajiny už druhá vlna horúčav a úradníci varujú, že to najhoršie ešte len príde. Onformuje o tom agentúra AP.

Obzvlášť trpí Taliansko, kde ministerstvo zdravotníctva vydalo pre 12 miest najvyšší stupeň varovania pred horúčavami. Na juhu krajiny zúria lesné požiare a úrady sa snažia udržať ľudí v chlade, predovšetkým seniorov. Situácia je podobná v celom regióne. Chorvátsko hlásilo rekordne vysoké teploty vody v Jadranskom mori, zatiaľ čo elektrickú sieť v Srbsku zaťažuje nárast spotreby energie spôsobenej používaním klimatizácie. V Grécku úrady počas najväčších horúčav zakázali niektoré práce vonku a k dispozícii dali verejné centrá na schladenie sa.

Horúčavy spôsobujú ľuďom aj zdravotné problémy. Predpokladá sa, že v Albánsku zomrel na následky horúčav jeden muž a mnohé mestá odporúčajú zraniteľným obyvateľom, aby počas najhorúcejšej časti dňa zostali doma. Očakáva sa, že vlna horúčav vyvrcholí koncom tohto týždňa a potom sa bude pomaly zmierňovať.

Viac o téme: BalkánHorúčavyJužná Európa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu