Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Baerbocková považuje strely USA v Nemecku za nástroj na odstrašenie Ruska

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

BERLÍN - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v rozhovore pre nedeľňajšie vydanie novín mediálnej skupiny Funke obhajovala plán rozmiestniť americké strely dlhého doletu v Nemecku ako odstrašujúci prostriedok voči Rusku.

Ako napísala agentúra DPA, Baerbocková sa takto vyjadrila v čase, keď v nemeckej vládnej koalícii zloženej z troch strán prebieha debata o plánovanom umiestnení zbraní schopných niesť jadrové hlavice.

archívne video

Kaliňák v NATO o dlhodobých finančných záväzkoch pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

USA a Nemecko sa na nedávnom summite NATO vo Washingtone dohodli, že Spojené štáty posilnia ochranu partnerských krajín Aliancie v Európe. Za týmto účelom budú v Nemecku od roku 2026 dočasne umiestnené riadené strely typu Tomahawk a ďalšie zbrane dlhého dosahu.

Putin neustále rozširuje arzenál ruskej armády

V dokumente sa tiež spomínajú protilietadlové rakety SM-6 a novo vyvíjané nadzvukové zbrane, "ktoré majú výrazne väčší dosah ako súčasné pozemné systémy v Európe". Baerbocková zo strany Zelených v rozhovore povedala, že šéf Kremľa Vladimir Putin neustále rozširuje arzenál ruskej armády, "ktorým ohrozuje slobodu v Európe". Proti tomu je podľa nej potrebné brániť sa prostredníctvom navýšenia odstrašujúcich prostriedkov a ďalších zbraní dlhého doletu.

Rolf Mützenich, šéf parlamentnej frakcie Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) kancelára Olafa Scholza, naopak, už predtým varoval pred rizikami, ktoré tieto zbrane predstavujú vzhľadom na mimoriadne krátky čas na varovanie vyplývajúci z ich prípadného použitia. "Nebezpečenstvo neúmyselnej vojenskej eskalácie je značné," tvrdil.

Zároveň uznal potrebu posilniť obranu, ale podľa neho Severoatlantická aliancia (NATO) už disponuje "kapacitami komplexného a postupného odstrašovania". Kládol si preto otázku, prečo by mali byť strely Tomahawk umiestnené len v Nemecku.

Nemecká ministerka skonštatovala, že Rusko za vlády Putina odstúpilo od viacerých dohôd o odzbrojení. "Jeho cieľom je vystrašiť nás, dostať nás pod tlak a rozdeliť našu spoločnosť," uviedla. Nemecko by si želalo iný typ vzťahu s Ruskom, Putinovo Rusko však predstavuje najväčšiu bezpečnostnú hrozbu pre Nemecko a mier v Európe, ktorý Ukrajinci bránia každý deň, dodala Baerbocková.

Viac o téme: StrelyRuskoUSANemeckoAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu