Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Nemecko chce investovať do kúpy nových ponoriek: Obáva sa hrozby zo strany Ruska

Nemecký minister obrany Boris Pistorius pláva na člne k ponorke v Baltskom mori
Nemecký minister obrany Boris Pistorius pláva na člne k ponorke v Baltskom mori (Zdroj: TASR/AP/Marcus Brandt)

BERLÍN - Nemecký minister obrany Boris Pistorius zdôraznil dôležitosť investícií do námorníctva vzhľadom na hrozbu, ktorú predstavuje Rusko. Urobil tak v piatok počas návštevy námornej základne Eckernförde v Šlezvicku-Holštajnsku na severe Nemecka. Informuje agentúra DPA.

Pistorius uviedol, že vzhľadom na ruskú hrozbu sa teraz zameria na to, "ako a akou rýchlosťou" môže Nemecko zaobstarať štyri moderné ponorky triedy 212CD. Rozhodnutie podľa neho čiastočne závisí od ďalších rokovaní o štátnom rozpočte.

archívne video

Muž pobodal v nemeckom Mannheime viacero ľudí (Zdroj: X / @DerWiderstand8)

Nemecko doteraz zaobstaralo dve ponorky triedy 212CD a má predkupné právo na štyri až šesť ďalších. Podľa informácií DPA môže obstaranie štyroch nových ponoriek stáť až štyri miliardy eur. Ponorky 212CD sú nemecko-nórskym multimiliardovým projektom. Práce na prvej z ponoriek sa začali v septembri v lodenici Thyssen Krupp Marine Systems v nemeckom Kieli.

Pripravenosť nemeckých ponoriek na prevádzku bola v minulosti predmetom verejnej kritiky, pripomína DPA. "Tieto časy sú preč," uviedol minister s tým, že podmienky sa odvtedy výrazne zlepšili. V súčasnosti má nemecké námorníctvo v prevádzke 6 ponoriek triedy 212A a nové modely 212CD sú jeho vylepšenou verziou. Ich výtlak je väčší o 60 percent a sú vybavené stealth technológiou, ktorá zabraňuje ich detekcii prostredníctvom sonaru.

Viac o téme: NákupObavaPonorkyRuskoNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu