Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Šokujúci zvrat vo francúzskom politickom boji: Bellová sa vzdáva kandidatúry

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Jean-Francois Badias)

PARÍŽ - Vo francúzskom Novom ľudovom fronte (NFP), ktorý zvíťazil v nedávnych parlamentných voľbách, stále nie je zhoda na kandidátovi na budúceho premiéra. V nedeľu sa tohto boja vzdala Haguette Bellová, ktorá mala podporu väčšiny koaličných strán, informuje agentúra AFP.

NFP, ktorý spája krajne ľavicové Nepoddajné Francúzsko (LFI), komunistov, zelených a socialistov, v predčasných voľbách získal nečakane najviac poslaneckých kresiel, nie však väčšinu. Centristický tábor prezidenta Emmanuela Macrona skončil druhý a krajne pravicové Národné združenie (RN) bolo tretie.

archívne video

Brífing: Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona u prezidentky Zuzany Čaputovej (Zdroj: Topky.sk/ Maarty)

Na základe volebného výsledku je ľavicový NFP oprávnený navrhnúť Macronovi svojho kandidáta na post premiéra. Po takmer týždni rokovaní vzišla Bellová, bývalá poslankyňa za komunistov a súčasná predsedníčka regionálnej rady francúzskeho zámorského územia Réunion, ako možná kandidátka, na ktorej je v rámci koaličného bloku kompromis. Za političku sa postavili tri zo štyroch strán NFP vrátane komunistov, zelených aj LFI, ktorého predseda Jean-Luc Mélenchon označil Bellovú za "riešenie" politického politickej patovej situácie.

Bellová sa vzdala kandidatúry

Strany však nedokázali presvedčiť stredoľavicových socialistov, ktorí naďalej podporujú svojho straníckeho šéfa Oliviera Faureho. V dôsledku toho Bellová v nedeľu vyhlásila, že sa svojej kandidatúry vzdáva. Vo vyhlásení uviedla, že na jej kandidatúre nie je zhoda v rámci všetkých členov NFP, predovšetkým socialistov. "V nádeji na skorú dohodu v rámci NFP som sa rozhodla bez ďalšieho odkladu odmietnuť ponuku, ktorú som dostala," dodala Bellová.

Koaličné strany sa tak naspäť vrátia k rokovaniam. Tajomník socialistov Pierre Jouvet v nedeľu večer pre AFP povedal, že zatiaľ niet žiadneho mena kandidáta, na ktorom by bol konsenzus. Macronov blok podľa AFP už predtým vylúčil vládny post v akomkoľvek novom kabinete pre LFI, najsilnejšiu stranu v rámci NFP, alebo krajne pravicové RN Jordana Bardellu.

Viac o téme: PremiérKandidát FrancúzskoNFPHaguette Bellová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu