Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Boje neutíchajú! Nemecko tajne odovzdalo Ukrajine veľkú zásielku vojenskej pomoci

(Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA/KYJEV - V Odese hlásili výbuchy. Výbuchy bolo počuť v Odese v skorých ranných hodinách 15. júla, informoval spravodajský portál Suspilne. Krátko pred výbuchmi letectvo varovalo, že do regiónu mieria balistické rakety z juhu. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Neskrývajte sa! Ruskí okupanti dostávajú za svoje zločiny zaslúženú odmenu. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:20 Takto teraz vyzerá Vovčansk, ktorý okupujú okupanti.

20:07 Členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii (NATO) by viedlo k stretu NATO s Ruskou federáciou. Vo videu na sociálnej sieti to povedal predseda vlády SR a Smeru-SD Robert Fico. Víta, že sa do záverov nedávneho samitu NATO dostala formulácia, ktorá potvrdzuje, že Ukrajina vstúpi do Aliancie len vtedy, ak s tým budú súhlasiť všetky členské štáty NATO a budú splnené všetky podmienky.

19:46 Španielsko oznámilo, že na Ukrajinu smeruje ďalších 10 tankov Leopard 2.

19:17 Estónsko navrhlo susednému Rusku, aby obe krajiny spoločne preskúmali plavebný kanál na rieke Narva s cieľom vyriešiť hraničný spor. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

18:35 Systém protivzdušnej obrany neďaleko Putinovho paláca vo Valdaji sa objavil na mapách Google.

17:48 Nemecká vláda v pondelok opäť odmietla výzvy na dodanie stíhacích lietadiel na Ukrajinu. Urobila tak po tom, ako opozičný líder Friedrich Merz zo stredopravicovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) vyhlásil, že túto myšlienku podporuje. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA. Hovorca spolkovej vlády Steffen Hebestreit uviedol, že Ukrajina má už toto leto dostať od svojich západných partnerov niekoľko lietadiel typu F-16, ktoré Nemecko nevlastní.

17:15 Orbánov úrad oznámil, že odovzdal lídrom EÚ návrhy na ukončenie vojny na Ukrajine, informuje Magyar Nemzet.

16:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že sa neobáva perspektívy víťazstva exprezidenta USA Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách aj napriek náznakom, že Trumpova administratíva by mohla byť viac naklonená Kremľu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP. "Myslím si, že ak sa Donald Trump stane prezidentom, budeme spolupracovať. Nemám z toho obavy," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii v Kyjeve.

16:24 Ruský prezident Vladimir Putin nebol po atentáte v kontakte s Donaldom Trumpom. Uviedol to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že takýto krok ruský prezident ani nemá v pláne. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

16:19 Pri Volgograde, muž, ktorý bojoval na Ukrajine, zastrelil dav detí, jedno dieťa bolo zranené.

15:17 Súd v Moskve v pondelok v neprítomnosti odsúdil rusko-americkú novinárku Mariju Gessenovú na osem rokov vo väzení. V Rusku bola obvinená zo "zámerného šírenia nepravdivých informácií" o ruskej armáde. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

14:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v pondelok uviedol, že jeho cieľom je do novembra tohto roka pripraviť všetky prvky mierového plánu, aby mohol Kyjev zvolať v poradí druhý mierový summit. Informujeme podľa agentúry Reuters.

14:20 Ukrajinská polícia v pondelok uviedla, že neznámy páchateľ v noci hodil granát na náborovú kanceláriu v meste Busk v Ľvovskej oblasti. Po podozrivej osobe pátrajú. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

14:13 Nemecko tajne odovzdalo Ukrajine veľkú zásielku vojenskej pomoci, ktorá zahŕňala ťažké obrnené vozidlá, informoval Merkur.

13:48 Po dlhom čakaní sú stíhačky F-16 konečne na ceste na Ukrajinu. Dlhé čakanie na ich príchod sprevádzal veľký humbuk o tom, čo pomôžu Ukrajine dosiahnuť v boji proti rozsiahlej ruskej invázii.

13:20 Orbán predkladá EÚ „mierový návrh“ po cestách do Kyjeva a Moskvy. Maďarský premiér Viktor Orbán predstavil návrh Budapešti, ako dosiahnuť mier medzi Ruskom a Ukrajinou, v liste zaslanom európskym lídrom, uviedol predstaviteľ maďarskej vlády v rozhovore zverejnenom 15. júla.

13:06 Tohtoročný samit NATO sa skončil lepšie ako minuloročný, ale bez pevnej výzvy na vstup do aliancie a rastúcich potrieb Ukrajiny na bojisku sa niektorí pozorovatelia domnievajú, že nedostatok odhodlania dáva Rusku zelenú pokračovať vo vojne.

12:22 Horúčavy tlačia spotrebu elektriny na maximum, varuje Ukrenergo. Ukrajinským elektrárňam chýba kapacita na pokrytie rastúceho dopytu, čo si vyžaduje plánované výpadky prúdu, poznamenal Ukrenergo.

11:53 Ruský súd v pondelok zamietol žiadosť jakutského šamana Alexandra Gabyševa o preloženie z psychiatrického oddelenia s prísnym režimom, oznámil jeho právny zástupca. Gabyšev bol uväznený v januári 2021 po tom, ako sa niekoľkokrát pešo vydal z Jakutska do Moskvy, aby z Kremľa ako démona vyhnal ruského prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom agentúra AFP. Sibírsky súd v máji odmietol zmierniť liečbu 55-ročného šamana a previezť ho do všeobecnej psychiatrickej nemocnice, čo v pondelok potvrdil súd Prímorského kraja na ruskom Ďalekom východe, uviedol jeho právnik. "Odvoláme sa na až na najvyšší súd. Komisia psychiatrov medzitým uskutoční začiatkom októbra ďalšie vyšetrenie Alexandra Gabyševa," povedal právnik.

11:31 Zurab Iashvili, gruzínsky dobrovoľný bojovník na Ukrajine, zomrel v nemocnici v Ľvove po zranení v boji, napísal 15. júla na Facebooku jeho priateľ a súdruh Vano Nadiradze.

10:48 Takmer 44 % Ukrajincov si myslí, že je čas na oficiálne mierové rokovania s Ruskom, podľa prieskumu, ktorý zverejnilo médiá ZN ua 15. júla. Zároveň väčšina respondentov bola aj proti súčasným podmienkam prímeria. ruským prezidentom Vladimirom Putinom, čo by znamenalo úplné stiahnutie Ukrajiny zo štyroch regiónov, ktoré sú čiastočne okupované Ruskom.

10:17 Syrskyi po nedávnych stratách nariadil inšpekciu 59. motorizovanej brigády. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyi nariadil inšpekciu 59. samostatnej motorizovanej brigády „Jakiv Handziuk“ vzhľadom na nedávne straty jednotky, informoval ukrajinský generálny štáb 15. júla Oznámenie prišlo len deň po tom, ako obranca a zdravotník Azovstalu. Kateryna Polishchuk, známa pod prezývkou Ptashka („vták“), vyzvala Syrského a prezidenta Volodymyra Zelenského, aby jednotku vyšetrili pre údajné pochybenie jej veliteľa Bohdana Ševčuka.

10:05 V Prahe sa v utorok uskutoční spoločné rokovanie českej a ukrajinskej vlády. Témami budú aktuálna situácia na Ukrajine, obranná spolupráca či migrácia. V pondelok to oznámil český úrad vlády. "Predsedovia vlád Petr Fiala a Denys Šmyhaľ budú spoločne rokovať najmä o aktuálnej situácii na Ukrajine, obrannej spolupráci, migračnej tematike, spolupráci v energetike, podpore českého exportu a zapojení českých firiem do obnovy Ukrajiny," avizoval úrad vlády.

9:48 Útok ukrajinského bezpilotného lietadla začiatkom 15. júla sa zameral na pobrežnú oblasť južne od Sevastopolu na okupovanom Kryme, tvrdil Michail Razvozhajev, Rusmi dosadený šéf okupovaného mesta. Razvozhajev o 4:10 miestneho času tvrdil, že ruská obrana zostrelila najmenej jeden dron nad mysom Fiolent na južnom pobreží Krymu.

9:10 Ruské útoky zabili na Ukrajine za posledný deň najmenej jedného civilistu a zranili najmenej 24 ďalších osôb, informovali regionálne úrady 15. júla.

9:00 Česko od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 vyhostilo desať ľudí, z toho šesť Rusov. Ide napríklad o novinárov alebo podnikateľov. Podľa spravodajských služieb ohrozovali bezpečnosť štátu. Niektorí z vyhostených podľa rozviedky napríklad spolupracovali s agentmi z ruského veľvyslanectva v Prahe, uviedol dnes Denník N.

8:40 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 15. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:11 Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre ukrajinskú národnú televíziu zo 14. júla signalizoval, že je proti zostreleniu ruských rakiet v ukrajinskom vzdušnom priestore Poľska. Na otázku o probléme v rozhovore Stoltenberg povedal: "NATO podporí Ukrajinu a teraz sme našu podporu zvýšili... Politika NATO sa však nemení - nebudeme zapojení do tohto konfliktu."

6:50 Nad Brjanskou oblasťou zostrelili 15 bezpilotných lietadiel, tvrdí guvernér. Podľa guvernéra Brjanskej oblasti Alexandra Bogomaza boli drony zachytené nad okresmi Sevsky, Pogarsky, Braskovsky, Zlynkovsky a Trubchevsky v regióne.

6:32 Nemecký opozičný líder chce, aby Berlín vyslal do Kyjeva bojové lietadlá. "Verím, že by sme Ukrajine mali pomôcť aspoň obnoviť suverenitu nad jej vlastným vzdušným priestorom," povedal politik Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz.

6:05 Dron zasiahol energetickú rozvodňu v Lipetskej oblasti, povedal ruský predstaviteľ. Bezpilotné lietadlo zasiahlo „územie elektrickej rozvodne v mestskej časti Stanovlyansky,“ povedal 15. júla guvernér Lipetskej oblasti Igor Artamonov.

6:00 V Odese hlásili výbuchy. Výbuchy bolo počuť v Odese v skorých ranných hodinách 15. júla, informoval spravodajský portál Suspilne. Krátko pred výbuchmi letectvo varovalo, že do regiónu mieria balistické rakety z juhu.

Rusko tvrdí, že zneškodnilo dovedna 22 ukrajinských dronov

Ruská protivzdušná obrana v noci na pondelok zničila 22 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad oblasťami na západe krajiny a nad Krymským polostrovom, uviedlo v pondelok ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra AFP.

Podľa ruského ministerstva jej systémy protivzdušnej obrany zostrelili 15 dronov nad Brianskou oblasťou, šesť nad Krymom a jeden nad mestom Lipeck. Osobitne gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov v príspevku na sieti Telegram informoval, že nad oblasťou zničili ruské systémy protivzdušnej obrany tri ukrajinské bezpilotné lietadlá. Ukrajina tento rok zintenzívnila svoje útoky na ruské územie, pričom sa zamerala na energetické zariadenia, ktoré podľa nej zásobujú ruskú armádu, ako aj na mestá a dediny ležiace blízko hraníc, píše AFP.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu