Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Jednu z najznámejších novinárok odsúdili na takmer 5 rokov väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ULÁNBÁTAR - Mongolský súd odsúdil novinárku Naran Unurcecegovú na takmer päť rokov väzenia za to, že nezákonným spôsobom získala štátne tajomstvá. Podozrivá je však aj z ďalších trestných činov, čo podľa kritikov poukazuje na sprísňujúce sa opatrenia v oblasti slobody tlače v Mongolsku. Informuje správa agentúry AFP.

Súd v hlavnom meste Ulánbátar odsúdil Unurcecegovú na štyri roky a deväť mesiacov väzenia. "Toto je represia," reagovala v piatok na sociálnej sieti Facebook. V rozhodnutí súdu sa uvádza, že bola obvinená z nelegálneho získavania štátnych tajomstiev, vyhýbania sa plateniu daní, zverejňovania osobných údajov a ohovárania.

archívne video

Novinárku znásilnil a zabil

Naran Unurcecegová sa stala jednou z najznámejších mongolských novinárok, keď odhalila zneužívanie v budhistickej internátnej škole či násilie v armáde, no venovala pozornosť aj niektorým najvplyvnejším ľuďom v krajine. Novinárkine vysielanie v rámci jej média Zarig však vyvolalo kontroverziu vzhľadom na jej postupy pri získavaní informácií. Aj napriek tomu si ale získala celé zástupy fanúšikov v krajine, kde je korupcia hlboko zakorenená a podnecuje občianske nepokoje.

"Je to po prvýkrát, čo Mongolsko potrestalo novinára od začiatku roku 2000," povedal člen predstavenstva Konfederácie mongolských novinárov. Demokratické Mongolsko sa môže pochváliť živou mediálnou scénou s desiatkami médií, ktoré reprezentujú celé politické spektrum a konfrontačné diskusie sú tu bežné, píše AFP.

V poslednom čase sa však krajina prepadla v rebríčku týkajúcom sa slobody tlače, čo kritici považujú za úpadok právneho štátu. Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zaradila Mongolsko až na 109 miesto v svetovom meradle. Konfederácia mongolských novinárov taktiež uvádza, že v súčasnosti je v Mongolsku v súvislosti s výkonom svojho povolania vyšetrovaných približne 20 zamestnancov médií.

Viac o téme: NovinárkaSúd VäzeniePodozriváNaran Unurcecegovú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu