Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Nejde o prvý prípad atentátu na amerického prezidenta! Kto zomrel a komu sa podarilo prežiť?

(Zdroj: koláž thinkstock.com)

BUTLER - Americkí prezidenti a exprezidenti predstavujú vplyvné osobnosti, ktoré ich v očiach atentátnikov robia prestížnym cieľom. Na následky atentátu zomreli vo svojom funkčnom období celkovo štyria prezidenti - Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley a John Kennedy. Zhodou okolností sa tak zakaždým stalo na domácej pôde.

Výber útokov na amerických prezidentov a bývalých prezidentov (bývalý americký prezident Donald Trump sa stal na predvolebnom mítingu v Pensylvánii terčom atentátnika; vyviazol s poranením ucha, útočník je po smrti):

14. apríla 1865 - Prezidenta Abrahama Lincolna zasiahol pri návšteve predstavenia vo Fordovom divadle herec John Wilkes Booth, ktorý vtrhol do lóže a z tesnej blízkosti ho strelil zozadu do hlavy. Atentátnik ušiel, za 12 dní ho chytili a zastrelili. Prezident Lincoln zomrel na následky zranení deň potom, 15. apríla 1865.

2. júla 1881 - Na prezidenta Jamesa Garfielda zaútočil zneuznaný právnik Charles Guiteau na washingtonskej stanici, keď sa chystal odísť za svojou chorou ženou. Útočník dvakrát vystrelil, prvá guľka prezidenta škriabala na paži, druhá, ktorá ho zasiahla do chrbta, bola smrteľná. Na následky strelného zranenia zomrel prezident Garfield 19. septembra 1881.

5. septembra 1901 - Prezidenta Williama McKinleyho pri návšteve panamerickej výstavy v Buffale postrelil anarchista Leon Czolgosz, ktorý Mckinleyho považoval za symbol údajného štátneho útlaku chudobných. Na následky zranení McKinley zomrel 14. septembra 1901.

14. októbra 1912 - Prezidenta Theodora Roosevelta pri nástupe do auta pred hotelom v Milwaukee cestou na predvolebné zhromaždenie postrelil útočník John Schrank, guľka zasiahla hruď, a našťastie narazila na puzdro od okuliarov a následne uviazla v prezidentovej hrudi.

22. novembra 1963 - Prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho pri jazde otvoreným vozidlom texaským Dallasom, kde spoločne s manželkou Jacqueline v rámci volebnej kampane zdravil jasajúce davy, zasiahli výstrely do hlavy a do krku. Krátko potom Kennedy v nemocnici zomrel. Útočníkom bol Lee Harvey Oswald.

30. marca 1981 - Prezidenta Ronada Reagana pri odchode z washingtonského hotela Hilton zasiahol John Hinckley strelou do hrude. Prezident síce utrpel vážny priestrel pľúcneho laloku, avšak vďaka rýchlej lekárskej pomoci sa pomerne rýchlo uzdravil.

13. júla 2024 - Bývalý prezident Donald Trump sa stal na predvolebnom mítingu v pensylvánskom meste Butler terčom atentátnika, ktorý ho trafil do pravého ucha. Útočník, ktorého zastrelili poriadkové služby, bol identifikovaný ako 20-ročný Thomas Matthew Crooks z Pensylvánie, bol členom Republikánskej strany.

Viac o téme: úmrtieAtentátPrezidentiAmerika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu