Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Reakcie slovenských politikov na streľbu na Trumpa! Mrazivé slová Fica: Pellegrini streľbu odsúdil

(Zdroj: koláž Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel, SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

BRATISLAVA - Slovenských politikov obzvlášť zasiahla streľba na bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini brutálnu streľbu odsúdil. Je hlboko znepokojený prerastaním násilia do politiky na celom svete.

Peter Pellegrini na sociálnej sieti zdôraznil, že použitie násilia pri presadzovaní svojho politického názoru musí byť vždy čo najdôraznejšie odsúdené. "Dôrazne odsudzujem streľbu na Donalda Trumpa počas jeho kampane a som hlboko znepokojený prerastaním násilia do politiky na celom svete. O svojom prezidentovi majú občania Spojených štátov, ale aj všetkých ďalších demokratických krajín sveta rozhodnúť vo volebných miestnostiach, a nie streľbou na uliciach," napísal.

Galéria: Streľba na exprezidenta Donalda Trumpa

Ako ďalej dodal, "použitie násilia pri presadzovaní svojho politického názoru musí byť vždy čo najdôraznejšie odsúdené a vinníci spravodlivo potrestaní, aby ľudia nestrácali dôveru v demokraciu a demokratické štátne inštitúcie a nezačali brať "spravodlivosť" do vlastných rúk."

 

Dôrazne odsudzujem streľbu na Donalda Trumpa počas jeho kampane a som hlboko znepokojený prerastaním násilia do politiky...

Posted by Peter Pellegrini on Saturday, July 13, 2024

K streľbe na Donalda Trumpa sa vyjadril aj líder Progresívne Slovenska Michal Šimečka. Podľa neho násilie v politike nemá čo robiť. "Voči nikomu, ani voči tým, ktorí sami šíria nenávisť. Nikto, ani Robert Fico či Donald Trump si nezaslúžia, aby na nich kvôli ich politickým krokom a názorom strieľali. Tieto incidenty treba jednoznačne odsúdiť. Zároveň však nesmú byť zámienkou na zneužitie moci, ani na boj proti základným hodnotám demokracie," napísal na sociálnej sieti. 

 

Násilie v demokratickej politike nemá mať miesto. Voči nikomu, ani voči tým, ktorí sami šíria nenávisť. Nikto, ani...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Saturday, July 13, 2024

Reakcia Fica

K streľbe na exprezidenta sa vyjadril aj Robert Fico, ktorého len nedávno postrelil atentátnik na výjazdovom rokovaní vlády. "Scenár ako cez kopirák. Politickí oponenti D. Trumpa sa ho pokúšajú zatvoriť a keď im to nevychádza, tak toľko štvú verejnosť, až nejaký úbožiak zoberie zbraň. A teraz budeme svedkami rečí o potrebe zmierenia, ukľudnenia a odpustenia…," napísal na sociálnej sieti.

 

Scenár ako cez kopirák. Keby útočník na D. Trumpa vedel po slovensky, stačilo by mu prečítať denník N, Sme alebo...

Posted by Robert Fico on Saturday, July 13, 2024

Odsudzujeme útok na Trumpa, vyhlásil Blanár

Slovenská republika odsudzuje útok na kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na sociálnej sieti. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) zdôraznil, že násilie nie je riešením politického nesúhlasu.

"V žiadnej politickej diskusii, za žiadnych okolností nie je možné riešiť nesúhlas s iným názorom atentátom. Násilie nie je riešením politického nesúhlasu, ale útokom na základné princípy demokracie. Po skúsenostiach s atentátom na predsedu vlády SR Roberta Fica o to dôraznejšie odmietame akékoľvek schvaľovanie či nabádanie k takýmto činom," uviedol minister zahraničných vecí. Trumpovi želá skoré uzdravenie.

 

Slovenská republika odsudzuje útok na kandidáta na amerického prezidenta. V žiadnej politickej diskusii, za žiadnych...

Posted by Juraj Blanár on Saturday, July 13, 2024

Útok odsúdil aj Matúš Šutaj Eštok

Minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok poznamenal, že toto je ďalšou výstrahou pre demokraciu. "Líder strany Demokracia znamená, že politické rozhodnutia robia ľudia vo volebných miestnostiach - nie so zbraňami na uliciach. Predstava, že ak nedokážem politického oponenta poraziť v demokratickom volebnom súboji, tak ho fyzicky zlikvidujem - je koniec demokracie a začiatok násilia, ktoré v minulosti neraz končilo občianskymi vojnami," poznamenal.

Útok na Trumpa odsúdil. "Zažili sme to pred dvoma mesiacmi na Slovensku, dnes to zažívajú priamo v "kolíske demokracie" - útok na demokraticky zvoleného premiéra alebo na topfavorita prezidentských volieb je útokom na samotnú demokraciu. Odsudzujem akékoľvek politicky motivované násilie na Slovensku i vo svete a pevne verím, že tak urobia všetky relevantné politické sily - bez ohľadu na to, či obeť atentátu je alebo nie je ich osobným favoritom. Verím, že nebudem čítať na sociálnych sieťach komentáre, že "veď si to zaslúžil" alebo "škoda, že nemierili lepšie." Lebo akékoľvek schvaľovanie násilia v politike je cestou do pekla," dodal.

 

STREĽBA NA TRUMPA JE ĎALŠOU VÝSTRAHOU PRE DEMOKRACIU Demokracia znamená, že politické rozhodnutia robia ľudia vo...

Posted by Matúš Šutaj Eštok on Saturday, July 13, 2024

Majerský je zdesený z nárastu politickej nenávisti v demokratickom svete

Predseda KDH Milan Majerský je zdesený z nárastu politickej nenávisti v demokratickom svete. Vyzýva na jej zastavenie. Uviedol to na sociálnej sieti. "Vyslovujem prosbu, aby sme sa vrátili k pokojnému hľadaniu spoločného dobra, kde má prevážiť sila argumentov a nie zbraní a násilia. Prajem Donaldovi Trumpovi a ďalším zraneným skoré uzdravenie a úprimnú sústrasť pozostalým," napísal predseda kresťanských demokratov.

 

Zastavme politickú nenávisť Opäť sme svedkami streľby na politika. Pokus o vraždu Donalda Trumpa na zhromaždení v...

Posted by Milan Majerský on Sunday, July 14, 2024

Žiga odsúdil útok na Trumpa

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD), poverený jej vedením, dôrazne odsúdil atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Varuje pred zľahčovaním tohto činu.

"Ozbrojený útok na Donalda Trumpa na predvolebnom mítingu je desivý útok na podstatu demokracie a slobodnú politickú súťaž. Verím, že sa tento odsúdeniahodný zločin dôsledne vyšetrí a nebude sa opakovať. Rovnako dôrazne varujem pred akýmkoľvek zľahčovaním a bagatelizovaním tohto hrozného činu," vyhlásil podpredseda NR SR.

Násilie nesmie ovládnuť spoločnosť, vyhlásil Gröhling

Predseda SaS Branislav Gröhling odsúdil streľbu na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Zdôraznil, že násilie nesmie ovládnuť našu spoločnosť a myslenie. "Ostro odsudzujem útok na Donalda Trumpa. S protivníkom môžeme súperiť v názoroch či riešeniach, nikdy však nemôže zvíťaziť násilie. Násilie nesmie ovládnuť našu spoločnosť a myslenie. O to viac by si práve politici mali dávať pozor na útočnú rétoriku a vyhnúť sa nenávistným prejavom či podnecovaniu k agresivite," napísal šéf SaS na sociálnej sieti.

 

Ostro odsudzujem útok na Donalda Trumpa. S protivníkom môžeme súperiť v názoroch či riešeniach, nikdy však nemôže...

Posted by Branislav Gröhling on Sunday, July 14, 2024

 Atentáty na politikov sú neprijateľné, hovorí Remišová

Atentáty na politikov sú neprijateľné, no rovnako je neprijateľné šíriť nenávisť na dosahovanie moci. Na sociálnej sieti to uviedla predsedníčka Za ľudí a poslankyňa parlamentu Veronika Remišová v súvislosti s útokom na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa."Atentáty na politikov sú neprijateľné, či je to Trump alebo Fico, no rovnako je neprijateľné šíriť nenávisť na dosahovanie moci," napísala Remišová.

 

Atentáty na politikov sú neprijateľné, či je to Trump alebo Fico, no rovnako je neprijateľné šíriť nenávisť na dosahovanie moci

Posted by Veronika Remišová on Sunday, July 14, 2024

Atentát odsúdila aj Kresťanská únia (KÚ), súcíti s blízkymi pozostalých. "Je neprípustné, aby v demokratickej spoločnosti bolo násilie nástrojom na vyjadrenie politických či iných postojov, pretože útočí na podstatu demokracie, na slobodu jednotlivca i spoločnosti, marí životy a ľudskú dôstojnosť," uviedla strana v stanovisku.Prezidentského kandidáta a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa postrelili na sobotnom (13. 7.) predvolebnom mítingu v Pensylvánii. Guľka mu zasiahla hornú časť pravého ucha. Americká tajná služba útočníka zastrelila. Pri útoku zomrel jeden účastník mítingu, dvaja ďalší utrpeli vážne zranenia.

Viaceré mimoparlamentné strany odsúdili streľbu na Donalda Trumpa

Viaceré mimoparlamentné politické strany odsúdili útok na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. ODS - Občianski demokrati Slovenska odsúdili akékoľvek násilie v politike. Strana má obavy o budúcnosť USA aj demokracie vo svete."Čoraz viac vystupujú do popredia politici, ktorí stupňujú svoje verbálne útoky, radikalizujú svojich stúpencov a polarizujú spoločnosť. Žiadny politik, ani ten s ktorým principiálne nesúhlasíme, nesmie byť terčom násilia, ale ani hrubých verbálnych útokov, zosmiešňovania alebo zastrašovania," uviedol v stanovisku predseda ODS Pavel Macko.

 

Vyhlásenie k atentátu na Donalda Trumpa My, ODS - Občianski demokrati Slovenska, odsudzujeme akékoľvek násilie v...

Posted by Pavel Macko - ODS - Občianski demokrati Slovenska on Sunday, July 14, 2024

ODS odmieta zneužívanie atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) či Trumpa na ešte väčšiu polarizáciu spoločnosti a potláčanie kritikov a opozície. "Vyzývame všetkých politikov, aby sa vrátili k vecnej a konštruktívnej diskusii a aby sa politika opäť stala súťažou ideí a návrhov v prospech občanov a nie toho, kto viac a hlasnejšie vykrikuje," dodal Macko.

 

Atentát na bývalého prezidenta USA D.Trumpa je ďalší príklad toho, kam vedie politika rozoštvávania a rozdeľovania...

Posted by Boris Kollar on Sunday, July 14, 2024

Predseda Sme rodina Boris Kollár na sociálnej sieti napísal, že atentát na Trumpa je ďalší príklad toho, kam vedie politika rozoštvávania a rozdeľovania spoločnosti. "Treba si uvedomiť, že toto vyhovuje len politikom, ktorí nevedia okrem šírenia nenávisti nič iné a vedú spoločnosť do marazmu. Je na každom z nás, aby sme takéto konanie politikov odsúdili a jasne im dali najavo, že toto podporovať nebudeme," skonštatoval.

 

A politikai erőszak minden formája a demokrácia elleni támadás! Všetky formy politického násilia sú útokom na demokraciu!

Posted by Forró Krisztián on Saturday, July 13, 2024

Útok odsúdil aj predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró. "Všetky formy politického násilia sú útokom na demokraciu," napísal na sociálnej sieti.

 

Tak slniečkari strieľajú na konzervatívnych politikov už aj v Amerike. Hrôza ako sa všade zradikalizovali 😟 Vymyté mozgy. Tú ich sfanatizovanú "progresívnu" ideológiu treba už naozaj zastaviť!

Posted by Milan Uhrík • Republika on Sunday, July 14, 2024

Líder hnutia Republika Milan Uhrík sa na sociálnej sieti okrem iného vyjadril, že na konzervatívnych politikov sa strieľa už aj v Spojených štátoch amerických.Prezidentského kandidáta a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa postrelili na sobotnom (13. 7.) predvolebnom mítingu v Pensylvánii. Guľka mu zasiahla hornú časť pravého ucha. Americká tajná služba útočníka zastrelila.
 

Viac o téme: Robert FicoDonald TrumpPeter PellegriniMichal Šimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu